Annons

Läktaren kan stå kvar

Trelleborgs FF och kommunen har förhandlat om framtida projekt. I nästa vecka fattas beslutet som kan innebära att ståplatsläktaren köps loss och att Vångavallen förses med konstgräs.
Sport • Publicerad 11 december 2004

TFF har åkt på många bakslag under 2004. Allsvensk sorti, nyckelspelare som försvunnit och en huvudsponsor som skär ner sitt bidrag med närmare miljonen.

Men nu, med bara några veckor kvar till julafton, kan klubben få ett välkommet stöd – och det från kommunen.

Annons

I tisdags mötte TFF-ledningen kommunens representanter och efter det mötet är tongångarna positiva.

– Vi har aldrig haft så bra samarbete och stöd från kommunen. Vi har fått gehör från politikerna som fortsätter stödja vår ungdomssatsning, säger ordföranden Per-Anders Abrahamsson.

På TFF:s önskelista inför 2005 finns tre punkter i prioritetsordning:

En ny konstgräsplan.

Att ståplatsläktaren står kvar.

Att Vångavallen förses med nya kanslilokaler.

Konstgräs skulle det i så fall bli på nuvarande grusplanen och för att den ska bli verklighet krävs också att två tennisbanor försvinner.

– Det har diskuterats att plöja upp Sveriges bästa gräsmatta, men det är att skicka ut fel signaler. Alla är överens om att det inte går, säger Abrahamsson.

En konstgräsplan kostar 3,5 miljoner kronor. I gengäld är driften billig.

Är det er förhoppning att det blir en konstgräsplan under 2005?

Annons

– Jaja! Det är även kommunens inriktning, säger Per-Anders Abrahamsson.

Men från kommunens sida är man mer restriktiv. Fritidsförvaltningen hade äskat 3,5 miljoner kronor till kommande budget för konstgräsplanen, men den posten är nu struken. Vad gäller läktaren kan det bli enklare att finna en lösning. Stålkonstruktionen har hyrts in under året och TFF vill behålla den.

– Den fyller en viktig funktion. Superettan innehåller många klassiska lag och det blir flera intressanta matcher – det blir en liten allsvenska. Vi har en kärna på 3 000 åskådare om vi spelar en bra fotboll och det hoppas vi kunna göra, säger Abrahamsson.

Med en sittplatskapacitet på 2 800 kan det finnas ett behov för ståplatsläktaren vid åtminstone en handfull matcher.

Men det finns mer än bara utrymmesskäl att lägga in i bedömningen.

Med TFF ute ur allsvenskan skulle det vara en symbolhandling att plocka bort läktaren.

– Visst finns det ett symbolvärde. Den bildar en fin inramning och det är ett symbolvärde att anläggningen inte rivs ner nu när vi ramlade ur allsvenskan. Den ekonomiska uppgörelsen är inte klar, men att köpa loss läktaren torde kosta omkring en halv miljon kronor.

– Det ser hoppfullt ut men saken måste behandlas i nämnden. Det måste fattas beslut att antingen köpa eller fortsätta att hyra den, säger fritidschefen Göran Ling.

Den sista punkten, nya kanslilokaler, innefattar också den helhetsintrycket för besökarna på Vångavallen.

Tanken är att mobila hus placeras öster om A-planen. TFF anser sig trångbodda och nya kanslilokaler skulle ge bättre plats för ungdomsverksamheten och för tjänstemännen.

Annons

Lösningen skulle också innebära att kansliet blir mer lättillgängligt för besökare och att exempelvis biljettförsäljningen skulle kunna ske direkt ut mot Östervångsvägen.

Lokalerna finns redan i Trelleborg och i kommunens ägo genom hamnbolaget.

– Trelleborgs Hamn behöver expandera och är i behov av nya lokaler. Det handlar om fantastiska mobila hus som kan bli permanenta och ger också en härlig inramning för arenan. Ingen kan säga när det blir klart, det återstår många pusselbitar, men eventuellt redan nästa år, säger Per-Anders Abrahamsson. Frågan är känslig. Kommunalrådet Egil Ahl (s) vilja hjälpa till men garanterar inte att TFF får en enda av sina önskningar uppfyllda.

– Konstgräsplanen finns inte i vår budget. Läktaren är en fråga vi brottas med, men vi får vänta och se. När det gäller kanslilokalerna så handlar det om vilka planer som finns för hamnen, säger Egil Ahl.

– Det är möjligt att det finns lösningar, men först vill jag höra vad folk tycker.

Martin Falkenby

0410-545 22/0739-884573

martin.falkenby@allehandasyd.se

FOTBOLL TRELLEBORG
FOTBOLL TREL LE BORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons