Annons

Lågbudgetvariant av allsvensk fotboll

Ett dygn har gått sedan festen på Vångavallen och TFF:s ordförande, tillika professorn i urologi, Per-Anders Abrahamsson tar emot i arbetsrummet på universitetssjukhuset MAS i Malmö. Trött men, förstås, lycklig.
Sport • Publicerad 26 oktober 2003

- När slutsignalen gick var det som om luften gick ur mig efter en tuff vecka som började med att vi fick rätt mot Juventus. Redan när 2-0 satt började huvudet snurra "vad innebär nu detta?". - Men jag vet ju vad det innebär, arbete, arbete, arbete, säger han. Platsen i allsvenskan innebär också att TFF bättrar på sina finanser. Precis som man gör när "Juventuspengarna" dimper ner, förhoppningsvis ganska snart. Trots det kommer klubben även i fortsättningen att spela i en helt annan liga än många av sina blivande motståndare i allsvenskan. Ordföranden räknar med att nästa års omsättning kommer att landa på runt 20 miljoner, att jämföra med årets 14,5 och att jämföra med topplagen som ligger mångdubbelt högre. - Jämfört med Djurgården gissar jag att vi ligger på runt 15 procent av den totala omsättningen. Men lite rikare blir ni väl nu? - Ja, men jag vågar inte kalkylera med mer än 5,5 miljoner (SEF-bidrag), allt annat är bonus även om jag är försiktigt optimistisk när det gäller att öka sponsorintäkterna, har redan fått positiva indikationer från Trelleborg AB, och publikintäkterna. Det årliga stödet från Rune Andersson och hans Mellby Gård på 2,5 miljoner vet TFF-ordföranden inte om klubben kan räkna med kommande år, även om han hoppas. Rune Andersson har deklarerat att den senaste utbetalningen var den sista. Något han dock sagt förr, påpekar Abrahmsson. - Vi kommer att tvingas bedriva en lågbudgetvariant av allsvensk fotboll. Vi har egentligen inte underlaget, ekonomiskt eller strukturmässigt, att på lång sikt kunna ligga i allsvenskan. Men det ställer ju ännu högre krav på oss i ledningen. Som kirurg får man inte göra några misstag och samma synsätt får gälla här. Men sedan har vi också en ungdomsverksamhet som börjar hålla allsvensk klass och det har vi inte haft tidigare. Publiksiffran i den avgörande matchen mot Häcken, 3 498, skvallrar om att trelleborgarna är svårflirtade när det gäller att komma till Vångavallen och se på TFF och Per-Anders Abrahamsson betonar att det viktigaste just nu inte är att bygga nya läktare på Vångavallen - vilket man tidigare önskat - utan att fixa en konstgräsplan. - Det är klart att det verkar konstigt om vi kommer och ropar efter en ny läktare när det inte kommer mer folk än det gör. Nej, det är konstgräs som är nummer ett och vi är överens med kommunen om att det ska bli av. Frågan är bara när. Och där måste också vi hitta sätt att försöka hjälpa kommunen med detta. I A-truppen kommer förändringar definitivt att ske - till det bättre, är förhoppningen. - Vi måste förstärka med en eller annan som kan staga upp laget när det börjar blåsa på arenor som Malmö stadion.

Martin Falkenby martin.falkenby@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons