Kvällen då allt fungerade

(Uppdaterad) Det var säsongens i särklass bästa insats. Det räckte till 35–24 (17–12) hemma mot Lugi. IFK Trelleborg vann Skånederbyt på knockout. "Vi är åtta, nio, tio man som presterar i 60 minuter. Då är vi så här bra", sa sexmålsskytten Andreas Bamberg.
Sport • Publicerad 16 februari 2009
Bild: Tomas Nyberg
Bild: Tomas NybergFoto: 

Södanpubliken ställde sig upp med halvannan minut kvar. De hade inte sett maken till IFK-insats på år och dag.

IFK Trelleborgs seger var oväntad; att den skulle bli så stor som elva mål var en stor sensation.

- Vi läser dem bra. Det var en taktisk triumf. Vi tar bort Kim, förklarade IFK-tränaren Dragan Brljevic.

Taktiken att "ta bort" Lugis storskytt Kim Ekdahl du Rietz blev en fullträff. du Rietz punktmarkerades så länge han var på plan.Det var ett allt annat än oväntat taktiskt grepp. Det förvånande var att Lugi aldrig hittade något botemedel. Lundalaget hittade aldrig farten i anfallsspelet. Och mot kantspelarna fick Joachim Christensen tidigt övertaget. - Jag gör väl det jag ska. Jag hade fokus inåt i dag, jag har försökt jobba på det att inte bli så förbannad om det är någon som missar i försvaret utan koncentrera mig på mig själv, förklarade IFK-målvakten.

Joachim Christensen kom upp i 20 räddningar och vann målvaktsmatchen klart mot Oscar Jensen.Hemmalaget vände 4-6 till 10-6 på fem minuter i den första halvleken. Bra försvarsspel och väl utnyttjade kontringar var receptet.

- Vi gör det väldigt bra i försvaret, spelar med jävligt bra rörelse, underströk lagkapten Kim Johansson.

I början på andra halvlek låg ändå en gästernas uppryckning på lut. Lugi var så nära som 18-16 och 20-18 när IFK:s högersida började leverera.

Först och främst genom Elvijs Borodovskis, men också genom viktiga mål av Senad Akic.På sex minuter gick IFK från 20–18 till 26–19. Borodovskis satte tre av målen när IFK ryckte.

– I dag kämpade vi som ett lag, vi krigade, förklarade han.

Åtta mål var målrekord i IFK-tröjan.

– Det gick bättre än väntat. I föra matchen fick jag ont i tummen och hade svårt att fånga bollen.

Bakåt dominerade Andreas Bamberg med rappa fötter och fräcka bollstölder.

– Jag var "in the zone", flinade han.

– I dag var det jäkligt skoj, det här var en riktig fullträff, sa Andreas Bamberg som ruskat av sig förkylningen från dagen innan.

 Kändes det som att ni spelade ni över er förmåga?

– Nej, det tycker jag inte. Vi är så här bra när alla presterar. Och vi behöver fler såna här insatser med tanke på de lag vi har kvar att möta.

Bamberg var glimrande. Christensen och Borodovskis var inte långt efter. Men det speciella med kvällen var att samtliga IFK:are höll hög nivå. Hela matchen.

Björn Gustafsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.