Kung Bore tvingar golfklubbar på knä

Påsken är en het högtid för spelsugna golfare. Så blir det inte i år. Kung Bore tvingar Bedinge GK att hålla banan stängd. På Tegelberga GK och Trelleborgs GK är det spel med vintergreener som gäller, men någon anstormning till banorna väntas inte.
Sport • Publicerad 28 mars 2013
Vita vidder. Sveriges sydligaste golfbana är belägrad av ett snötäcke. Bedinge GK:s bana tvingas ha stängt under påskhelgen. På Tegelberga GK och Trelleborg GK är det spel med vintergreener som gäller.
Vita vidder. Sveriges sydligaste golfbana är belägrad av ett snötäcke. Bedinge GK:s bana tvingas ha stängt under påskhelgen. På Tegelberga GK och Trelleborg GK är det spel med vintergreener som gäller.Foto: Tomas Nyberg
Foto: 

En tidig påsk med kallt väder innebär många förlorade intäkter för golfklubbarna. Under påskhelgen skulle det ha arrangerats läger för juniorer på Bedinge GK.

Den kvardröjande vintern har gjort att aktiviteten fått ställas in.

Värre är att alla de påskgolfare som brukar spela under långhelgen också uteblir.

– En av våra största helger brinner inne nu, konstaterar Mats Jeppsson, klubbchef i Bedinge GK som uppskattar att klubben går miste om flera tiotusentals kronor i uteblivna intäkter.

Något hopp om en snar förändring finns inte med tanke på kylan.

– Så länge det är minusgrader på nätterna smälter inte snön, där ligger det ju, säger Mats Jeppsson som drar sig till minnes en påsk på 90-talet då situationen varit så illa som nu.

Hoppas öppna om en vecka

På Tegelberga GK är 9-hålsbanan öppen. 18-hålsbanan är stängd över påsk, men klubbchefen Nils-Åke Sandell hoppas man ska kunna öppna den redan nästa vecka.

– Blir det bra väder släpper tjälen på en vecka, säger han.

Nils-Åke Sandell konstaterar att Tegelberga inte tillhör de klubbar som drabbas värst av det stränga påskvädret.

– Klubbar som Barsebäck och Tomelilla har många boende intill banan. De tvingas säga nej till många sugna Stockholmsgolfare, menar han.

Tegelberga GK har ingen egen tävling ännu på flera veckor och ser därmed ingen risk för att behöva ställa in.

Invigning ska bli av

I Trelleborgs GK har man tävlingspremiär lördagen den 6 april i samband med att ett nytt hål ska invigas.

Ordförande Lennart Eriksson räknar i nuläget med att invigningstävlingen blir av.

– På något sätt ska vi köra det, men det blir med provisoriska greener och vi kanske inte kan spela alla 18 hålen, säger han.

Finns det något som kan få er att ställa in?

– Om det kommer mer snö, vi vill inte förstöra banan. Då får vi skjuta på tävlingen. Säsongen är viktigare.

Hoppas på regn

Banan på Trelleborgs GK är öppen med vintergreener och så gott som snöfri, men någon anstormning väntar man sig inte under påsken.

– Jag tror inte det, vädret är lite för kallt, siar Tina Gudmundsson på klubbens kansli.

Enligt Sune Nilsson, banskötare på Trelleborgs GK, är det blåsten i kombination med sträng frost som gått hårt åt underlaget.

– Blåsten är vår värsta fiende, det gör att det blir torrt så att gräset dör. Jag hoppas det regn som de har utlovat verkligen kommer, säger Sune Nilsson, som räknar med att det dröjer ytterligare ett antal veckor innan man kan öppna greenerna.

Martin Falkenby
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.