Annons

Kuba har betalat – men glömmer inte

Kuba har betalat sitt straff efter OS-skandalen. 10 000 dollar betalades kontant i lördags och därmed fick nationen tävla i VM i Köpenhamn. ”Vi lär av det som hänt”, säger Kubas förbundskapten.
Sport • Publicerad 16 oktober 2009
Foto: 
Nidia Munoz Aleman är en av tio kubanska spelare på plats i VM. Det kubanska landslaget var efter skandalen i OS avstängt från WTF-sanktionerade tävlingar, men till förbundskapten Ramos Luis Perez (till vänster) lättnad betalades böterna i lördags.
Nidia Munoz Aleman är en av tio kubanska spelare på plats i VM. Det kubanska landslaget var efter skandalen i OS avstängt från WTF-sanktionerade tävlingar, men till förbundskapten Ramos Luis Perez (till vänster) lättnad betalades böterna i lördags.Foto: 

BALLERUP. Ett drygt år har gått sedan skandalen. Det var då domaren för många blev synonym med kampen för rättvisa.

Bilderna var skakande. Kubanske taekwondospelaren Angel Valodia Matos protesterade våldsamt mot ett domslut. Upprördheten exploderade i en spark som träffade Chakir Chelbat i huvudet.

Annons

Matos och hans coach avstängdes från sporten på livstid. Chakir Chelbat gick från att vara utbilda de europeiska domarna till att ansvara för utbildningen av internationella domare i hela världen. Han är numera vice ordförande i världsförbundets domarkommitté.

Chakir talar gärna inte om vad som hände i OS. Han talar hellre om hur folk har reagerat.

– Jag vill gärna inte bli påmind, därför försöker jag att inte tänka på det. Världsförbundet tror på mig, det har de visat. Jag gjorde rätt som följde regelboken. Alla klappar på min axel och berömmer mig.

Men fortfarande sitter händelsen som en tagg i den kubanska idrottssjälen.

Förbundskaptenen för det kubanska landslaget tycker fortfarande att det var fel av Chakir Chelbat att bryta matchen när kubanen ville ha mer tid för att se över sin skada.

– Det handlade om en bronsmatch i ett olympiskt spel. Då borde man visa förståelse, säger Ramos Luis Perez till TA-sporten.

Perez var på plats i Peking och bevittnade skandalscenerna.

Hur var din reaktion?

– Jag är kuban och det var min landsman som drabbades, säger han. Jag är ledsen.

Ramos Luis Perez säger att saken är glömd, men avslöjar att det var nära att Kuba inte kom till VM. I straffet som internationella taekwondoförbundet (WTF) utdömde ingick att det kubanska förbundet skulle betala 10 000 dollar i böter för att få tävla internationellt igen.

Annons

Pengarna betalades först i lördags – kontant – till WTF.

– Presidenten i vårt förbund, Mazimiliano Gonzalez Diaz, hade med sig pengarna från Kuba. Det är statliga pengar. Staten anser att sport är viktigt och ville inte att taekwondon skulle stå utanför dessa tävlingar.

Belöningen kom redan första tävlingsdagen då Kuba vann ett silver.

Chakir Chelbat har hälsat på den kubanska landslagstruppen.

– Vi bugade mot varandra. Livet går vidare. Det finns många trevliga kubaner och de ska inte straffas för vad en enskild individ gjorde.

Ramos Luis Perez:

– Jag har inga problem med det som inträffat. Vi lär av det som hänt, fortsätter att utveckla taekwondon och tittar in i framtiden.

Johan Silfversten Bergman
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons