Krokig väg mot OS i London

Målet är OS 2012. Vägen dit är både krokig och lång.
– Även om jag kvalar in är det inte säkert att jag får åka till London, säger Lie Kylborn 30 år.
Sport • Publicerad 7 februari 2011
Foto: 

Såväl den svenska förbundskaptenen som de svenska landslagsspelarna var på plats när Trelleborg Open avgjordes i helgen. För de svenska damerna var världsrankingtävlingen årets första tillfälle att visa upp sig inför förbundskaptenen Markus Kohlöffer.

– Det långsiktiga målet är att komma till OS men varje tävling är ett delmål. För att få åka på kvalet måste man prestera bra resultat och ta medaljer, säger Lie Kylborn som tävlar för Malmöklubben Enighet.

30-åringen åkte ut i sin andra match i Trelleborg Open. Inte optimalt men än så länge är det ingen brådska. Det första OS-kvalet hålls först i juni. Och innan dess väntar VM i Sydkorea, ett mästerskap som väger tungt när förbundsledningen väljer ut vem som får de åtråvärda kvalplatserna.

– Varje land får skicka två damer och två herrar till OS-kval. Till VM har vi en trupp på 16 personer så det är otroligt tufft om platserna. Efter VM tar vi ut vem som åker så alla vill visa upp sig där, säger OS-koordinatorn Rachel Wilson.

Lyckas de utvalda svenskarna inte kvala in till OS via världskvalet väntar en ny chans i januari 2012. Då gör de europeiska utövarna upp om tre platser i respektive viktklass.

– Då brukar vi tänka mer taktiskt. Vi behöver inte skicka samma spelare som till det första kvalet så vi kan analysera chanserna för våra olika spelare att gå vidare i respektive viktklass, säger Rachel Wilson.

Sveriges mål är att få vidare två av fyra personer till OS i London 2012. Mycket talar för att en av dem kan komma att heta Karolina Kedzierska. 23-åringen blev delad femma på OS i Peking 2008 och har på så viss en fördel gentemot sina konkurrenter.

– Jag har varit där och vet att det bara är en tävling. Även om det är OS så är det samma tjejer som på ett VM, det är inga utomjordningar. Jag har en fördel som har upplevt det.

Har du med din erfarenhet större chans att bli uttagen till kvalet?

– SOK tänker nog så för enligt dem är det större procentuell chans att du tar medalj andra gången. Men vår förbundskapten ser det inte så. Han tar den som är bäst i dagsläget.

Skulle Karolina Kedzierska eller Lie Kylborn bli skickade till kvalet och fixa en OS-biljett är det dock ingen garanti för att de verkligen får åka till London. Biljetterna är inte individuella utan tillhör det svenska landslaget.

– Tekniskt sett kan ledningen byta person i viktklassen. Då har man i bakhuvudet att man måste prestera om man ska få behålla sin biljett. Det är både positivt och negativt. Men om man skadar sig så vet man att om man inte kan åka så kan den som är näst bäst åka och ändå göra ett bra resultat för Sverige, säger Karolina Kedzierska.

Totalt slåss sex tjejer och fyra killar om OS-platserna. Drömmen för alla är att få gå ut på mattan i London och representera Sverige. Vägen dit är dock inte fy skam – något Karolina Kedzierska lärt sig.

– Jag gjorde en miss inför OS 2008. Då fokuserade jag för mycket på kvalet. Jag gjorde min bästa säsong då men jag njöt inte av det på tävlingarna utan hade hela tiden blicken mot OS. Man måste tänka på att njuta på vägen också, säger hon.

Anna Thulin
Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.