Annons

Kristian Haynes: ”Detta kommer bli bra”

Så sent som förra veckan blev tränarfrågan i TFF löst. Assisterande tränaren Kristian Haynes var sugen på att ta huvudansvaret, men tror att samarbetet med Peter Swärdh kan vara nyttigt för hans karriär i längden.
Fotboll • Publicerad 7 januari 2019
Kristian Haynes fick kliva in som huvudtränare efter att Patrick Winqvist tvingades lämna posten.
Kristian Haynes fick kliva in som huvudtränare efter att Patrick Winqvist tvingades lämna posten.Foto: Tomas Nyberg

– Jag ska inte sticka under stolen med att jag varit sugen och taggad på att köra på som huvudtränare, säger Kristian Haynes över en brusig telefonlinje.

TFF:s assisterande tränare är på semester i Thailand efter ett tufft avslut på fotbollssäsongen 2018 som ju slutade med degradering samtidigt som Patrick Winqvist fick lämna sitt uppdrag som huvudtränare.

Annons

Kristian Haynes klev in som interimtränare och var under en stund aktuell som Winqvists efterträdare, men under första veckan av 2019 presenterades Peter Swärdh som ny manager för klubben, en anställning som gör att Kristian Haynes kommer få fortsatt stort ansvar som assisterande tränare.

– Jag respekterar klubbens beslut och detta känns som en jättebra lösning med Peters (Swärdh) erfarenhet. Jag tror detta kan bli en bra lösning för oss allihopa, säger den före detta mittfältaren Haynes.

När TA-sporten pratar med honom har vädret de senaste dagarna inte varit det man kunnat önska, på grund stormen Pabuk som dragit över området. I stället har Kristian Haynes skickat långa mejl till Peter Swärdh om TFF:s framtid.

– Vi har diskuterat vilka egenskaper vi behöver för att Peter (Swärdh) ska få en chans att lära känna truppen. Vi vet också i föreningen vilka positioner som måste förstärkas och där finns en dialog, berättar Kristian Haynes.

– Men framför allt gäller det att koppla en spelidé mot de spelare som finns i truppen i dag, fortsätter han.

Hur kommer TFF spela nästa år om du får bestämma?

– Jag vill att vi ska kontrollera spelet, det betyder också att vi kommer behöva äga bollen och att vi hittar ett effektivt sätt framåt som också kan producera målchanser. Jag tyckte vi höll på att bygga något bra i superettan förra året, men sen visade det sig att det kanske gick lite för snabbt, säger Kristian Haynes.

De positioner som TFF vill förstärka i nuläget är målvaktsplatsen och en högerback efter att både Kofi Sarkodie och Jacob Palander lämnat klubben. Men Kristian Haynes utesluter inte att det kan bli mer än så, om ett bud kommer in på flyttryktade Felix Hörberg, Deniz Hümmet eller Alexander Blomqvist.

– Det känns som att vi har en bra trupp och en stark grund att stå på, men jag tror inte det sista är sagt om de spelare vi äger heller, säger Kristian Haynes.

Mejlen handlar också om hur ansvarsfördelningen mellan Peter Swärdh och de två assisterande tränarna (Magnus Andersson och Kristian Haynes) kommer att se ut i praktiken. Något som inte är helt bestämt enligt Kristian Haynes.

Annons

– Det är egentligen hela paketet, våra roller, spelarna och truppbygget.

Det blir ganska många mejl för 38-åringen som kommer hem från semestern dagen innan TFF:s säsongsuppstart.

– Ja så är det, men vi försöker dela upp det på dagarna och ha lite semester också, säger Kristian Haynes.

– Detta kommer bli bra det här, avslutar han.

Niklas Gyberg IvarssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons