Kramp och kamp i helgens premiär

Eje Wilörs fotbollsplan i Maglarp är TFF:s halmstrå i jakten på naturgräs. Risken är dock stor att TFF, precis som Halmstad, tvingas till uppladdning på konstgräs. ”Det är inte idealiskt”, säger Alf Westerberg.
Sport • Publicerad 10 mars 2010

TRELLEBORG. Den tidiga allsvenska premiären i kombination med årets extrema väderförhållande slår hårt mot fotbollsklubbarnas försäsongsuppladdning.

För TFF:s del har den rika nederbörden under januari månad lett till att klubben blivit stammis på Vellinges konstgräsplan. Men inför söndagens match mot Halmstad är förhoppningen att kunna lägga något träningspass på naturgräs.

Någon större optimism över ett planbyte finns dock inte i TFF-lägret.

– Det är tveksamt, vi fick besked att vi inte får någon möjlighet att träna på Örjans Vall innan matchen, vi hade hoppats på det men de skulle ha fiberduken på tills tio på förmiddagen. Vi har letat möjligheter i både Sydsverige och Danmark men det finns inget rimligt inom räckhåll, säger TFF-tränaren Alf Westerberg.

TFF:s hopp står därför till naturgräset i Maglarp.

– Som den är idag behöver den tryckas till lite och behandlas en omgång. Om förhållandena är gynnsamma kan det bli något pass där om vi bedömer den användbar.

Tidigast fredag är det aktuellt med träning i Maglarp. Alf Westerberg är dock noggrann med att poängtera att fördelarna med att träna på naturgräs måste överväga skaderisken som finns på en ojämn plan.

TFF:s lagkapten Dennis Melander säger att det hade underlättat att få något pass på naturgräs innan premiären. Risken för krampkänningar är annars påtaglig.

– Det hade varit bra för att få benen att vänja sig litegrann. Man blir mycket tröttare av att springa på gräs än på konstgräs. Det hade varit skönt att få någon träning i benen, säger Melander.

Förutsättningarna kommer dock att vara de samma för både TFF och Halmstad. Inte heller hallänningarna har lyckats få till en optimal uppladdning.

– Vi har inte tillgång till någon plan, tyvärr. Det är en konstig situation. Kanske får vi gå på mattan på fredag i några minuter. Men träna går inte. Det sliter något oerhört, säger Halmstads tränare Lasse Jacobsson.

Enligt Dennis Melander är chansen därför stor att segern på söndag kommer att tas av de största vinnarskallarna.

– Kvaliteten på planerna i början kommer absolut inte att vara de bästa. Passningsskickliga lag kommer att missgynnas mycket. Det kommer vara kamp om poängen i början istället.

TFF-tränaren Tom Prahl säger följande om förutsättningarna.

– Det här är lika för våra motståndare och det går inte att ödsla tid och kraft på något som inte går att påverka.

Sigge Hansson
Nicolinn Nilsson Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.