Annons

Kraftigt publikfall

TFF har drabbats av ett kraftigt publikbortfall. I de två första hemmamatcherna i superettan har klubben haft 1 500 färre åskådare jämfört med budget.
– Vi ska sätta och revidera vår publikbudget för kommande matcher, säger marknadsansvarige Barbro Bengtsson.
Sport • Publicerad 27 april 2012
Foto: Tom Wall

1 510 åskådare i premiären mot Ängelholm. 1 522 åskådare mot Jönköping i söndags. Jämna siffror, men allt annat än bra – åtminstone sett till vad TFF budgeterat.

– Publiken är svårflirtad, särskilt när vi inte har lyckats sportsligt. Samtidigt har vi inte riktigt fått schyssta förutsättningar, säger Barbro Bengtsson.

Annons

Exempel på det är spelprogrammet som gav TFF en premiärmatch på långfredagen, en match som dessutom tv-sändes. Matchen mot Brage spelas också på en udda dag, avspark dagen före Kristi himmelfärdsdagen.

Båda speldagarna innebär stora svårigheter att locka näringslivskunder att gå på fotboll.

– Får jag välja speldag så är det måndagar klockan 19. Helgerna är heliga för många människor och en vardag ger våra sponsorer möjlighet att bjuda sina kunder till Vångavallen, säger Barbro Bengtsson.

TFF har i sin budget kalkylerat på ett publiksnitt som ligger långt över 2 000 åskådare.

De första två matcherna har hamnat långt under det snittet.

– Vi har totalt tappat 1 500 åskådare på två matcher och nu får vi sätta oss ner och se vad som är realistiskt för kommande matcher.

I veckan kom två matchändringar som ställer till det ytterligare för TFF.

Hemmamötena med Landskrona och Hammarby – två lag som har potential att locka sina supportar till Vångavallen – kommer att tv-sändas.

– Det är trevligt med tv-sändningar då våra sponsorer får en större möjlighet att synas. Samtidigt, om inte vädret är med oss så stannar folk hemma. Att en match tv-sänds genererar i sig inte mer intäkter till oss. De pengarna ligger i den pott som fördelas över alla klubbarna i superettan. Om vi har fem tv-sända matcher eller tio spelar ingen roll.

Landskronamatchen planeras att flyttas från söndag 10 juni till torsdag 7 juni.

Annons

Hammarbymatchen från onsdag 20 juni till tisdag 19 juni.

– Det är inte spikat men mycket talar för att det blir så. Landskronaflytten gör inte så mycket, men Hammarbymatchen spelas samma kväll som Sverige spelar i EM mot Frankrike, säger Barbro Bengtsson.

– Vi kan gnälla hur mycket vi vill över detta, men måste acceptera och göra något bra av det. En tanke är att köra Sveriges match på en storbildsskärm på Vångavallen och sälja in det hela som ett evenemang.

TFF–Hammarby har planerad avsparkstid 18.30 och Sveriges sista gruppspelsmatch kickar igång 20.45.

– Vi vill göra något trevligt av det och hoppas att EM-matchen gäller något. Går det bra för svenska landslaget spiller det över på klubbarna.

Det är inte bara TFF som har svårt att locka publik. De allsvenska matcherna lockar i snitt 1 200 åskådare färre jämfört med föregående säsongsupptakt.

– Jag tror att vi behöver fasta avsparkstider. Det gör det lättare att implementera i folks medvetande att nu är det match.

INTERNAL INTERNAL
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons