Annons

"Kos" styr kosan söderut

Efter tio år i Trelleborg går flyttlasset söderut. I slutet av juli installerar sig Veroljub "Kos" Kosovac som tränare i spanska elitlaget Cai Aragon Zaragoza. Men innan dess berättar han för TA:s läsare om sin handbollsfilosofi, om vad han hoppas på i Spanien och om han kommer tillbaka.
Sport • Publicerad 19 juli 2005

Han kommer från Urnjacka Banja, en kurort 17 mil söder om Belgrad. Som ung flyttade han till dåvarande Jugoslaviens huvudstad för att studera och spela för storlaget Röda Stjärnan Belgrad.

Det var kommunistiskt styre och ingen fick bli proffs utomlands innan de blivit 28 år. Målvaktsstjärnan "Kos" hamnade i Barcelona. Efter två år där gick han och väntade på nytt kontraktsförslag när IFK Kristianstad hörde av sig.

Annons

"Kos" hade aldrig varit i Sverige och tyckte det skulle vara spännande att stanna till ett par år. Det blev mer än så. Barnen skulle börja skolan och så kom kriget på Balkan...

Nästan 20 år senare lämnar han Sverige som en tränare på absolut toppnivå. Och nu för att ta ytterligare ett kliv.

Hur fick du tränarjobb i Spanien?

– Genom kontakter. Jag har varit där och haft sommarläger i tio år. De har haft koll på mig och jag har väntat på att en chans skulle dyka upp.

Berätta om laget.

– De är nya i högsta ligan med ambitioner. De har värvat bra, nu har de tre svenskar, en jugoslav som är landslagsman och förra veckan blev Hussein Zaki klar, egyptisk landslagsstjärna.

Hur är föreningen, vilka är målsättningarna?

– Stanna kvar är målet. Men långsiktigt ska vi etablera oss på övre halvan. Det finns fyra stora klubbar som är svåra att rå på, men i skiktet under dem ska vi slåss. Det är en stor stad, 800 000 invånare, och det är enda klubben i stan, hallen tar 12 000 personer " det kan bli hett med handboll i år.

Hur har tiden i Trelleborg varit?

– I början var det lite tråkigt, sen börjar man lära känna folk och få vänner. Jag trivs bra här, jag tycker Trelleborg ligger bra till. Sen har jag jobbat på andra ställen. Jag har varit sex år i Lund och jobbat med H 43. Det har varit bra att jobba i en annan stad, det är lättare att koppla av när man kommer hem då. Särskilt om man håller på med idrott " man behöver inte snacka om det hela tiden.

Annons

Har du alltid haft tränarambitioner?

– Ja. Som målvakt ser man allt framför sig och jag har alltid varit intresserad. Så har jag tyckt att träningar är viktiga. Och så har jag haft många bra tränare " Valero Rivera i Barcelona till exempel. Han utsågs till världens bästa tränare någonsin för två år sedan.

Hur spelas handboll bäst?

– Det är alltid så att ett bra försvar är bästa anfall. Ett aggressivt försvarsspel med kontringar som ger många enkla mål. I anfallspelet ska man ha hög fart och snabba platsbyten.

Har din syn på handboll påverkats av din tid i Sverige?

– Det finns alltid nåt att ta med sig. Svenska lag spelar nästan alltid 6-0, men det fungerar inte alltid. Man ser nu hur landslaget, när man har tappat två starka försvarsspelare i Ola Lindgren och Mats Wislander, inte får det försvar man vill ha. Det gäller alltid att titta på vilka spelare man har och välja ett bra system.

Varför har det svenska landslaget en så dålig period nu?

– Generationsväxlingen har inte skett i tid. Jag tycker man borde slussat in ett par nya varje år för att få internationell rutin. Laget behöver förändras, de spelare som finns nu passar inte in i systemet. Och så måste det tränas mer här. Man ser när spelare går utomlands. Efter 1-2 år är de bättre. De tränar mer, och de tränar bättre.

Vad är skillnaden mellan Elitserien och spanska ligan?

– Det är stora skillnader. Spanska ligan är bäst i världen. En del pratar om tyska ligan. Men titta bara på Champions League-finalen, med två spanska lag.

Annons

Vad är det som gör skillnaden?

– Spelarmaterialet, de är starkare indivduellt. Och taktiskt är det mer varierat. I Elitserien spelar alla likadant utom H 43, som jag tränade. Där är skillnaderna mellan lagen större. Sverige tappar spelare för tidigt, det är inte lätt att bygga upp ett bra lag då.

Kommer ni att återvända till Sverige?

– Det är möjligt. Jag har ett tvåårskontrakt, sen får vi se. Jag vet inte om det blir Trelleborg men Skåne blir det i alla fall. Jag vill inte bo någon annanstans i Sverige. Jag har haft anbud från andra svenska klubbar men det vill jag inte ta. Jag tycker det är lättare att flytta till utlandet än till någon annanstans i Sverige.

Vill du träna ett landslag?

– Ja när man kommer upp i min ålder är det sånt man börjar fundera på.

Vilket då?

– Det kan vara Sverige eller Jugoslavien eller något annat. Det viktiga är att det är ett lag med ambitioner. Men jag har svenskt medborgarskap och efter 20 år i landet ser jag det som mitt hemland...

Markus Karlsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons