Annons

Kontinent redo för de småländska skogarna

Eliten gör entré först på tisdag. För alla andra börjar årets orienteringshändelse på söndag. 13 000 löpare ger sig då ut i de småländska skogarna. 28 av dem kommer från Trelleborgsklubben OK Kontinent.
Sport • Publicerad 16 juli 2005

Det handlar förstås om O-Ringen, eller Femdagars som arrangemanget också kallas. Svensk orienteringssports stora flaggskepp avgörs för 41:a gången, i år med Skillingaryd som tävlingscentrum.

Hela den svenska VM-truppen finns på plats och ger stjärnglans åt tävlingarna.

Annons

Jenny Johansson, segrarinnan från Göteborg 2004, är en av dem.

" VM är självklart det stora målet men formen ska börja synas på O-Ringen så jag hoppas kunna upprepa segern från i fjol, säger Jenny Johansson i ett pressmeddelande.

Superelitklassen avgörs över fyra etapper. Den inleds med sprint i Apladalen på tisdag och avslutas på fredag i Skillingaryd.

Men O-ringen är främst en manifestation av orientering som breddidrott. Under lördagen kommer centralorten i Skillingaryd att fyllas med husvagnar. Många familjer återkommer år efter år.

" Gemenskapen är speciell, understryker Håkan Nyberg i OK Kontinent.

Familjen Nyberg ingår i den skara av Kontinentmedlemmar som varje år beger sig till detta jättearrangemang.

" Vi brukar vara runt 25-30 medlemmar som är med på Femdagars och så är det i år också.

På söndag kommer 28 orienterare från Kontinent att ge sig ut på skärmjakt. Trelleborgsklubben är inte bortskämd med att ha löpare som är med och slåss om några klassegrar.

" Simon Yngve vann en etapp i H20 Kort i Märsta 2002. Det är nog den enda etappvinsten vi har i klubben, berättar Håkan Nyberg.

I år ställs hoppet om framskjutna placeringar främst till ungdomarna: Malin Jensen i D13, Viktor Jensen i H15, Emil Westesson i H15, Robin Westesson i H18 Lång och Helene Nyberg i D16.

Annons

" De har nog kapacitet att komma bland de 25 bästa totalt, spår Håkan Nyberg som tror på ett bra Femdagars.

" I Småland finns förutsättningar för riktigt fin orientering, säger han.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons