Annons

Kompisduo förädlar sin talang

”Du måste träna på vänstervarvet, låt henne inte löpa.” Royne Zetterman hörs konstant på hoppbanan i Vellinge. Olivia Nyberg och Sara Magnusson från Sydslätten är två av tjejerna som drillas av landslagsryttaren. Målet med träningen – att ta fram Skånes talanger 2009.
Sport • Publicerad 5 juni 2009
Olivia Nyberg och Sara Magnusson med hästen Update
Olivia Nyberg och Sara Magnusson med hästen UpdateFoto: 

Det är full aktivitet vid ridsportanläggningen i Vellinge. Skånes Ridsportförbund har gjort ett nedslag på Söderslätt för att ge unga talanger en spetsutbildning i banhoppning. Målgruppen är tolv ryttare, samtliga tjejer i åldrarna 13 till 19 år.

– Vi har byggt hinder och gått igenom hur vi ska skriva träningsdagbok. Nu gör vi olika övningar på banan, säger Sara Magnusson, 17 år.

Annons

Tillsammans med barndomsvännen Olivia Nyberg har Sara Magnusson kvalificerat sig till Talang 2009 via Åstorp, där det genast var upp till bevis. 60 lovande ryttare minskades nämligen ned till tolv blivande talanger.

– Det var en tuff uttagning men det var kul att komma med. Nu får vi lära känna fler på samma nivå och så får vi bra träning.

Träningen i Vellinge är den tredje träffen för tjejerna. Projektet startade med en kick-off och följdes upp med Sveriges olympiska kommittés fystest inne på Atleticum i Malmö.

– Vi körde benböj, brutalbänk och tre kilometer på tid. Benböjen kändes mest, de gör man ju inte varje dag så jag hade lite träningsvärk dagen efter när jag skulle tävla. Till en början kom jag inte ens upp på hästen, berättar Sara Magnusson.

Att det kan vara värt lite smärta för att nå sina mål är Sara Magnusson dock införstådd med. Under hennes svarta piketröja döljer sig ett långt ärr.

– Det fick jag när jag blev trampad på magen av en häst. Sen så har jag brutit armen. Man blir rädd den första månaden efteråt men när man kommer upp på hästryggen igen så går det över, säger Sara Magnusson.

När Olivia Nyberg tänker tillbaka på sina skador så låter de fjuttiga i jämförelse.

– Jag har haft en spricka i svanskotan, men aldrig någon allvarlig skada, säger hon.

För en utomstående är det dock Olivia Nybergs sto Update som verkar vara den vildaste av tjejernas hästar. Under träningen med Royne Zetterman vägrar hon att hoppa vid ett par tillfällen.

– Royne tycker att jag behöver träna lite mer på att bli disciplinerad. Och jag ska inte ge mig när han gör så, säger Olivia Nyberg.

Annons

Men enligt Jonas Holmberg, ordförande i banbyggarnämnden hos Svenska Ridsportförbundet, är Olivias sto en sällsynt häst.

– Henne ska du inte släppa ifrån dig i första taget. Du har hittat en häst med det lilla extra, säger Jonas Holmberg.

Något även Olivia Nyberg verkar införstådd med.

– Man känner fort om man trivs tillsammans och jag blev kär direkt faktiskt, säger hon.

Sara Magnussons häst Cornell, även kallad "Kurre", har haft en betydligt tuffare start hos sin nya ägarinna. Först skar han upp ballen (en del på foten) och sedan blev han påkörd av en bil.

Nu är "Kurre" dock uppe på benen igen. Tillsammans med Olivia Nyberg och Update siktar paret Magnusson/Cornell på ungdoms–SM inomhus i slutet av året. Men innan dess är det ytterligare några träningar under Royne Zetterman som gäller. Och möjligtvis något besök hos hästkiropraktorn.

– Sara, du ska ha numret till en bra kiropraktor till din häst, säger Royne Zetterman innan han sätter sig i sin bil och lämnar Vellinges Ryttarförening för den här gången.

Kvar står några hästtransporter och två av 2009 års talanger – Sara Magnusson och Olivia Nyberg.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons