Annons

Klubbarna vill inte lägga sig i

TA-sporten ringde till de högst ansvariga i Trelleborg, Elfsborg, Örebro och Sundsvall som fick ta ställning till två frågor: Kan en allsvensk klubb lägga sig i var en spelare investerar sina pengar? Om en spelare i din klubb visar sig vara delägare i ett spelbolag, hur gör ni då?
Sport • Publicerad 2 mars 2004

Svaren visar att de allsvenska klubbarna inte vill lägga sig i vad spelarna investerar i för bolag. - Hur kan vi ha åsikter om vad en spelare gör med sina pengar? Det handlar om hans privatliv, säger Per-Anders Abrahamsson. - Svaret är samma sak när det gäller fråga två. Om en spelare har aktier i Electrolux eller något annat bolag som är registrerat och lagligt har inte vi med att göra. Däremot om det är fråga om illegal verksamhet, kan vi ha synpunkter. TFF:s ordförande anser dock att det kan bli fråga om jävssituationer. - Naturligtvis kan det uppstå ett skarpt läge där en enskild individ kan påverka utfallet i en viss match och är det flera i ett lag som har ägarintressen i ett spelbolag och är med i en avgörande match, då kan det få juridiska och etiska konsekvenser. Det är viktigt att ta upp, spel är så otroligt stort i dag, säger Abrahamsson. Ove Lindqvist är ordförande i Örebro SK. - Klart vi inte kan lägga oss i vad en spelare gör med sina pengar, det är ju förmynderi. Det är den dummaste fråga jag fått. När han sedan får fråga nummer två är han mer tveksam. - Ett spelbolag? Det är klart att man kan ha vissa funderingar om lämpligheten. Samtidigt handlar det om vad han kan påverka. Så länge inte fotbollsspelaren sätter oddsen i de matcher han medverkar i är det okej. Elfsborgs ordförande, Sture Svensson, säger att så länge spelaren håller sig till laglig verksamhet kan inte klubben ha några synpunkter. - Vi lever i ett fritt land och det handlar om privata pengar, säger Sture. När det gäller investering i ett spelbolag säger Sture Svensson att alla allsvenska klubbar har avtal med Svenska Spel och att Elfsborg, i sina kontrakt med spelarna, reglerat att spelarna inte får teckna reklamavtal med ett konkurrerande spelbolag. - Svenska Spel är en av de största sponsorerna till svensk fotboll och jag förstår om fotbollsförbundet och Sune Hellströmer inte vill ha spelare som investerar i konkurrerande spelbolag. I Sundsvall anser Carl-Göran Andersson att klubben inte har något med spelarnas privata medel att göra. - Investerar någon i ett spelbolag är det kanske något man kan tycka till om, men då skulle föreningen gå in och styra och ställa och det innebär tråkigheter, säger Gif Sundsvalls ordförande.

Martin Falkenby martin.falkenby@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons