Annons

Klubbarna i krismöte om publiktappet

Fler än var femte åskådare har försvunnit sedan i fjor. Det får Svensk Elitfotboll att kalla de allsvenska klubbarna till krismöte.
Sport • Publicerad 25 maj 2010

– Det är klart att det är bekymrande. Därför har vi kallat till möte i Halmstad 8-9 juni, säger SEF:s generalsekreterare Tommy Theorin.

Snittet i allsvenskan i fjor var 7953, så här långt är snittet 6227, vilket gör en minskning på 22 procent. Bara HIF har ökat av de lagen som fanns i allsvenskan i fjor, värst i procent är tappet för Halmstad och Häcken.

Annons

– Vi måste samlas kring ett offensivt tänkande och alla klubbarna har fått i hemläxa att titta på det på sitt sätt. Vi kan fightas på planen, men vi måste samarbeta för att bryta den här trenden, säger Tommy Theorin.

Han pekar på att så gjorde man när den senaste stora krisen var runt 1996.

– Då gjorde vi bra kampanjer, samarbetade med lokala lag och distrikt. Samtidigt var det då vi fick in storbildsskärmar och direktsänd tv. Halmstad-AIK var den första 1997, minns Tommy Theorin.

För att först peka på problemen, så har han själv en rad konkreta tankar.

– Den kalla vintern plus en tidig start är ett stort problem. Det största tappet hade vi de fyra-fem första omgångarna. Dessutom låg de när ishockeyn var som hetast och tog både medias och publikens uppmärksamhet.

I det sammanhanget – och andra – menar han att fotbollen blivit för dålig på att lyssna på sina kunder, publiken. Och han kommer in på samma tankar som förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell tidigare framfört i Sydsvenskan.

– Det är klart att vi måste lägga matcherna när folk vill gå. Det är nog så att vi borde spelat fram till VM-starten och börjat igen sista VM-veckan, när det bara är semifinaler och final kvar. När vi nu visste att Sverige inte var med, så kunde vi agerat annorlunda.

Det långa uppehållet har också gjort programmet komprimerat. Det har varit väldigt tätt mellan omgångarna och eftersom många klagat på att det är för dyrt att gå på fotboll, är det ju sannolikt att man valt omsorgsfullare mellan matcherna, när det nu i vissa fall varit två hemmamatcher i veckan.

– Så är det säkert. Den reaktion jag får oftast från folk är att fotbollen har en felaktig prisbild och då måste vi ta det till oss. Vi ska komma ihåg att det inte är så goda tider heller. Har till exempel hört att inga engelska klubbar höjer sina årskort inför nästa säsong.

Vad ska fotbollen då göra för att vända trenden och är den här säsongen körd?

Annons

– Nej, den är inte körd, säger Tommy Theorin bestämt. Jag älskar utmaningar och vi måste anta den. Jag ska inte ha alla idéerna, men vi måste hitta sätt att få fler familjer och tjejer att gå på fotboll. För sen är det så att folk drar folk.

– Vi måste också lära av historien och vi har bra dokumentation vad vi har gjort tidigare när vi har lyckats. Från 1996 och några år framåt gick vi från 4 000 till 10 000 åskådare i snitt.

Malmö FF har kritiserat att det är så mycket helgmatcher (framför allt lördagar). Är det inte bara att erkänna att lördag kl 16.00 är en tid bara för Svenska spel och tv, att det är en dålig publiktid?

– Vi måste följa ingångna avtal och tv-avtalen ger mycket pengar till klubbarna. I England och Tyskland kan man spela då. Jag tror alltid att det går att utmana, det gäller bara att kämpa och hitta vägar som gör att publiken kommer på de tiderna också.

Martin Skogsberg
Max Wiman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons