Klassiker på väg mot nya rekord

Klockan 10.00 på Östervångsstadion går startskottet för trettionde gången. Och Trelleborgsloppet blir bara populärare för varje år som går.
Sport • Publicerad 29 augusti 2009

Med över 700 löpare föranmälda kan det med efteranmälningar bli en bra bit över 800 som springer på Trelleborgs gator på lördagsförmiddagen.

Visserligen inget deltagarrekord, men ändå en fantastisk siffra menar tävlingsledaren Anders Olsson.

– Det är det störta antalet föranmälningar vi har haft under 1990- och 2000-talen, säger han.

Under joggingvågen på 80-talet sattes rekordet med drygt 1 000 startande.

För Trelleborgsloppet har trenden vänt kraftigt uppåt de senaste åren. 2004 lockades bara drygt 400 löpare att springa de fem respektive tio kilometerna.

– Vi har gjort små förändringar. För två år sedan kontrollmätte vi banan och fick den certifierad. Det gör att löparna vet exakt att den är tio kilometer. Sedan har vi börjat med en stavgångsklass, men framförallt har vi fått väldigt positiv kritik från löparna. Fler och fler från olika kubbar har kommit med.

Löpartävlingen är det största årligen återkommande arrangemanget för IFK Trelleborg Friidrott. Över hundratalet funktionärer från klubben hjälper till.

Klassen på startfältet brukar också vara hög. Förra året sprang Götas Joel Lewis Johnson först till mål efter att ha avverkat den tio kilometerna på 31.18.

På damsidan vann Sandra Nilsson från Björnstorp på 37.17.

Återstår vem som kommer först till Stadsparken.

Martin Falkenby
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.