Annons

Klartecken till huliganregister

Djurgården har fått klartecken från Datainspektionen att upprätta ett register över bråkiga supportrar, skriver Svenska Dagbladet. Tillståndet ses som ett viktigt steg för att öka säkerheten på arenorna.
Sport • Publicerad 31 maj 2011
Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Efter den senaste skandalen i svensk fotboll, då en Malmösupporter tog sig in på planen och attackerade Helsingborgs målvakt, förnyades kraven på att kunna registrera bråkmakare.

Datainspektionen säger nu ja till Djurgårdens begäran. De samhällsproblem som läktarvåldet medför överväger skyddet mot den personliga integriteten, anser myndigheten.

Annons

- Ett viktigt beslut som ger oss förutsättningar att hålla personer som inte är välkomna utanför arenan. Vi börjar arbeta med detta omedelbart, säger Mats Jonsson, evenemangsansvarig i Djurgården fotboll, till SvD.

Registret ska innehålla personuppgifter om risksupportrar med bilder så att de kan identifieras vid entréerna.

Datainspektionen ställer en rad villkor. Bland annat får inte uppgifterna lagras digitalt två år efter att en avstängning upphört.

Bara ett fåtal ska ha tillgång till registret. Uppgifter ska kunna lämnas vidare till Svenska fotbollförbundet och åklagare vid beslut om tillträdesförbud. Polis ska också kunna få information ur registret.

Sannolikt kommer andra klubbar begära tillstånd att upprätta liknande register.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons