Annons

Klartecken för idrott utomhus – utan publik

Allsvenskan och superettan i fotboll kan starta den 14 juni utan publik. Dessutom kan även övriga idrotter arrangera tävlingar igen utomhus, meddelar regeringen på en pressträff. Lokala fotbollslag får spela träningsmatcher efter den 14 juni.
Fotboll • Publicerad 29 maj 2020
Den 14 juni kan superettan starta igen. Här syns Erik Andersson i matchen mot Varberg förra året.
Den 14 juni kan superettan starta igen. Här syns Erik Andersson i matchen mot Varberg förra året.Foto: Christer Thorell / CB FOTO I TRE, Christer Thorell / CB FOTO I TRELLEBORG

På fredagsmorgonen meddelar regeringen på en pressträff att det är tillåtet att arrangera matcher och tävlingar igen, utan publik, för idrotter utomhus.

"Från och med den 14 juni kommer idrott utan publik att vara tillåtet. Beslutet gäller för alla idrotter, på alla nivåer, på både dam- och herrsidan under förutsättning att det sker utomhus och i enlighet med restriktioner för offentliga tillställningar", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Annons

Därmed kan TFF inleda spel i superettan i juni. Klubbarna ska nu bestämma startdatum men den 14 juni är det klubbarna jobbat efter tidigare.

– Beskedet ska inte ses som att vi snabbt rullar tillbaka alla restriktioner, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind på pressträffen.

Enbart elitidrottare får resa längre sträckor än de som tillåts enligt reserestriktionerna, som i nuläget är två timmar.

Fotbollen har under en tid jobbat mot omstart av säsongen den 14 juni, men något spelprogram är ännu inte klart. Beskedet innebär att inga träningsmatcher kommer att kunna spelas innan premiärerna av allsvenskan och superettan, om de serierna startar den 14 juni.

– Ett mycket glädjande besked för svensk fotboll, vi har längtat efter detta. Det känns skönt att vi nu är framme vid en punkt där vi kan påbörja en stegvis återgång till någon slags normalitet. Men utmaningarna är långt ifrån över – vi måste fortsätta att ta vårt ansvar och följa regler och råd för att förhindra smittspridning, och göra konsekvenserna av coronaepidemin så hanterbara som möjligt, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, i ett uttalande på förbundets hemsida.

Men fredagens besked innebär inte att distriktsserierna kommer att starta tidigare än 1 augusti, vilket Skånes fotbollförbund beslutade om i måndags.

"Beslut gällande seriestarten för senior- och motionsserier står fast. Det gäller även då beslutet om att årets Distriktsmästerskap avslutas, står fast”, skriver Skåneboll på sin hemsida.

Däremot får lagen spela träningsmatcher igen, från och med den 14 juni, meddelade förbundet på fredagseftermiddagen.

Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlsson säger på pressträffen att det sannolikt inte kommer att vara publik på idrottsläktarna på länge.

– Restriktionen med högst 50 personer på samma plats kommer gälla över sommaren, säger Johan Carlsson.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons