Annons

Klart: Han blir ny TFF-tränare – ”Tacksam att få förtroendet”

Han tog över i de två sista matcherna. Nu kan TA-sporten avslöja att Kristian Haynes tar över permanent som tränare i Trelleborgs FF.
Fotboll • Publicerad 13 november 2019
Kristian Haynes ny huvudtränare i TFF.
Kristian Haynes ny huvudtränare i TFF.Foto: Tomas Nyberg

På onsdagen blev det klart, Kristian Haynes tar över permanent som tränare i TFF.

– Känslan är bra. Jag är glad och tacksam att få förtroendet, säger Kristian Haynes till TA-sporten, som fick en exklusiv intervju med honom strax före att föreningen ska presentera honom.

Annons

Haynes har varit assisterande tränare sedan 2015, först i kombination som spelande tränare mellan 2015 till och med det allsvenska avancemanget 2017 under Patrick Winqvist. När Winqvist fick gå för ett år sedan fick Kristian Haynes delvis utökat förtroende under nye managern Peter Swärdh.

När Peter Swärdh fick sparken med två omgångar kvar av årets superetta fick Kristian Haynes ta över.

Kommande säsong blir han alltså huvudansvarig.

– Kristian brinner för TFF och är en budbärare för vår kultur. Vi ville ha en tränare på plats tidigt och Kristian känns helt rätt, säger ordförande Torbjörn Jönsson, till TA-sporten.

– Vi hade lite förslag och kandidater men vi ville gå till Kristian och prata med honom först och höra hur han ville ha det. Efter det hade vi ett samlat styrelsemöte där vi enades om att detta kändes mest rätt för TFF, fortsätter Torbjörn Jönsson.

Haynes framförde till styrelsen att han ville ta över som huvudtränare.

– I förra skedet, för ett år sedan, var det kanske mer passande för mig att ha den assisterande rollen. Nu ville jag vara mer tydlig, utan att det var avgörande för min framtid i TFF, att jag ville vara med i diskussionen på ett annat sätt nu. Att det inte fanns någon tvekan från mig. Är det bästa för TFF att det är dags för mig så är jag beredd på det, säger Kristian Haynes.

Han har ännu inte den tränarlicens som krävs, men förhoppningen är att Haynes ska komma in på utbildningen inom kort. Förra året var han reserv.

– Vi har en tät och bra dialog med Svenska Fotbollförbundet. Om Kristian inte kommer in har vi en plan för hur vi kan lösa det, säger klubbdirektör Mattias Kronvall.

Från vänster, Mattias Kronvall, klubbdirektör, Kristian Haynes ny huvudtränare, och Torbjörn Jönsson, ordförande.
Från vänster, Mattias Kronvall, klubbdirektör, Kristian Haynes ny huvudtränare, och Torbjörn Jönsson, ordförande.Foto: Tomas Nyberg

Kristian Haynes vet vad han vill förändra i TFF.

Annons

– Jag vill föra vidare den kultur som har fostrat mig i TFF, med lite nyanserat sätt utifrån att fotbollen också har förändrats. Jag menar inte att ”Tjongavallen” ska tillbaka, utan attityderna kring TFF ska förändras, utifrån att man som grupp kan åstadkomma saker, säger Haynes, och fortsätter:

– Målen står på kortsidan. Vi ska bli effektivare och snabbare i vår fotboll. Vi ska också sätta en organisation defensivt som gör att det inte krävs att vi ska behöva göra fyra mål i varje match för att vinna.

Kristian Haynes är fostrad i Oxie IF, och spelade sedan juniorfotboll i Malmö FF, tillsammans med bland andra Zlatan Ibrahimovic. 2000 spelade han en säsong i IFK Trelleborg, innan han kom till TFF 2002 från Höllvikens Gif.

Det blev totalt 12 säsonger som spelare i TFF, efter utflykter till AIK (2005-07) och Mjällby, (2013-14). Vid sidan av sina tränaruppdrag har Kristian Haynes även varit drivande i TFF:s sociala projekt, En kraft i samhället.

Den delen får nu Haynes lämna.

38-åringen kommer att vara tränare, och inte manager som Peter Swärdh var.

Tills vidare har Mattias Kronvall sportchefsrollen, men Kristian Haynes får ta stort ansvar för att bygga truppen kommande säsong.

– Nu har vi en huvudtränare på plats, det var det viktigaste. Jag och Kristian kommer att ha en nära relation i det arbetet. Hur organisationen ska se ut i övrigt ska vi analysera, säger Mattias Kronvall.

Kan det bli aktuellt att anställa en sportchef?

– Ja det kan bli aktuellt men det är inget vi har formaliserat. Vi tittar på lite olika bitar, kanske att jobba med en scout och ett sportråd, vi har lite olika idéer där, säger Torbjörn Jönsson.

Annons

Det är inte heller klart vilken roll Magnus Andersson får och vem eller vilka som ska assistera Kristian Haynes.

Haynes är sedan tidigare heltidsanställd av klubben. Nu gör man om hans tjänstebeskrivning, därför har det inte upprättats något kontrakt över hur många år han ska vara huvudtränare.

– Jag har saknat hemmaborgen och vad det betyder att spela i Trelleborgs FF. De känslorna vill jag ha tillbaka. Jag vill mixa lite av det gamla och det nya, säger TFF:s nye huvudtränare.

Den 2 december kommer laget att börja träna igen.

Fakta

Kristian Haynes

Född: 20 december 1980.

Klubbar i karriären som spelare: Oxie IF (-97), Malmö FF (98-99), IFK Trelleborg (2000), Höllvikens Gif (2001), TFF (2002-04), AIK (05-07), TFF (07-12), Mjällby (13-14), TFF (15-17), BK Skansen (19).

Klubbar som tränare: TFF, assisterande tränare 2015-19, huvudtränare, 2019-.

Kristian Haynes är ny huvudtränare i TFF. Till höger syns ordförande Torbjörn Jönsson.
Kristian Haynes är ny huvudtränare i TFF. Till höger syns ordförande Torbjörn Jönsson.Foto: Tomas Nyberg
Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons