"Klart att jag är besviken"

Det blir inget VM för TSS-simmaren Jonas Tilly (bilden), 21. Förbundskaptenen Tomas Jansson valde att satsa på den tio år äldre Lars Frölander i stället. "Jag vet inte vad jag ska säga, men det var en konstig uttagning", säger Jonas dagen efter beskedet.
Sport • Publicerad 5 juli 2005

Det var en plats i VM-lagkappen som stod på spel och efter det negativa beskedet i söndags tog Tilly och TSS-tränaren Sven-Bertil "Bebbe" Mattsson ett snack med förbundskaptenen. Det de fick höra gjorde dem inte klokare och Jonas säger att han har svårt att förstå logiken i förbundskaptenens VM-uttagning.

Veckan innan SM simmade Jonas Tilly 100 frisim på 51,23 vid tävlingar i USA, det vill säga två hundradelar bättre än de 51,25 som räckte till SM-guld för Malmös Jonas Persson.

– Han (förbundskaptenen) sa att han ville att resultaten på SM skulle ligga till grund för uttagningen och att man inte kan jämföra bassänger. Men tidigare har han sagt att han skulle ta hänsyn till det jag gjort i USA. Enligt Jonas Tilly menade Tomas Jansson också att resultaten på 100 frisim varit avgörande och att Lars Frölander fått ett så kallat wild-card.

Tilly missade finalen på 100 frisim med två hundradelar men slog Frölander i lagkappen klart. Till saken hör också att Tilly tävlade nedsatt av sin resa från USA, något som det alltså inte togs någon hänsyn till.

Bebbe Mattsson delar Jonas Tillys besvikelse.

– Jag kan inte förstå att han tar ut en simmare som lagt av och som dessutom simmar långsammare än Tilly.

Bebbe misstänker att Jansson haft svårt att stå emot framför allt kvällstidningarnas fokus på och hausse av Frölander.

Thomas Jansson säger att han inte övertalat Frölander att vara med.

" Men eftersom det blev en sån mediehausse så ville jag ställa en rak fråga om han ville simma på VM. Han är inte självskriven i laget, men det är klart att han har mycket att tillföra, säger han till TT. Det blev till slut 15 simmare i VM-truppen en färre än i OS-truppen i Aten i fjol trots ganska mediokra resultat under SM.

– Det har varit svårt, men till slut bestämde jag mig för att inte gräva nedåt utan att titta framåt. Nu känns det positivt. Vi ska till Montreal och utmana ödet, säger Jansson.

Jonas Tilly siktade också på att komma med till OS i Aten förra året men missade även då knappt. Känslan nu är densamma som då.

– Klart att jag är besviken. Jag har haft VM som målsättning ända sedan jag missade OS.

Men han ger sig inte. Satsningen på simningen fortsätter med oförminskad styrka. Kortbane-EM och kortbane-VM i vinter/vår kan komma att bli aktuellt.

– De simmare som är uttagna nu är ju automatiskt med i landslaget över de mästerskapen men han (förbundskaptenen) delar ut wild-cards till det med. Han lät positiv, men det gjorde han å andra sidan angående VM-uttagningen också.

Jonas Tilly är besviken. Men nu väntar några veckors semester och i slutet av augusti åker han tillbaka till USA och studierna på University of California i Berkley.

– Jag kan inte gräva ner mig för detta, säger han.

Jonas Gustafsson

0410-545 29/0739-884578

jonas.gustafsson@allehandasyd.se

Simning Trelleborg
Simning Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.