Annons

Kinesiska lyfter pingisen

Sedan tidigare står det klart att Trelleborgs bordtennisklubb spelar i elitserien nästa år. På tisdagen kom beskedet som innebär att laget, känt som Ladies Team, har chans att slåss i toppen av serien. TBTK har fått klart med en kinesisk toppspelare.
Sport • Publicerad 22 april 2003

Wang Lichun, 23 år, vänsterspelare, offensiv spelstil är i stort vad Inge Augustsson vet om nyförvärvet. - Vi vet också att hon inte förlorar mot någon svensk spelare. Om det är någon som hon skulle kunna ta stryk mot är det Lyckebys kinesiska som en gång varit rankad 15:e i världen, säger Inge Augustsson som kommer träna damlaget nästa säsong. Trelleborg har goda kontakter med Eslöv vars kinesiske herrtränare hjälpt till i kontakterna med Kina. TBTK:s krav var att få en förstespelare som vinner 90 procent av sina matcher. Wang Lichun har den kapaciteten. - Vad jag fått höra finns det 15 tjejer som precis står utanför den kinesiska landslagstruppen. Nu har det tagit två eller tre veckor för dem att välja ut Wang Lichun, säger Inge Augustsson. Finns det några risker med att ta hit en spelare från Kina? - Vi har tagit lärdom från andra svenska klubbar. Ett råd vi fått är att sätta henne i Komvux så att hon lär sig svenska så snart som möjligt. Det är många spelare som kommit hit från Kina och jag vet inte någon som har skickats hem igen. De verkar smälta bra in här. För att ro i land satsningen har Trelleborgs bordtennisklubb varit i kontakt med sponsorer och det har varit ett lyckat arbete. Stans största företag blir huvudsponsor, kommunen svarar för Wang Lichuns uppehälle och en kinakrog har lovat ställa upp med ett gratis mål mat om dagen. - Det är till hundra procent tack vare våra sponsorer som vi kan få hit en toppspelare. Det stora intresset i stan har varit oerhört roligt att se. I gengäld ska vi se till att få ihop ett konkurrenskraftigt lag som kommer etablera sig i elitserien. Inge Augustssons döttrar, Veronica och Angelica, hade som krav för en vidare satsning att också klubben skulle satsa. - De sa att vi måste få hit en etta, annars hade de lämnat klubben. Det ska bli intressant att se hur det går i elitserien, Veronica och Angelica har båda kapacitet att slå vilken svenska som helst. Laget kommer höja träningsdosen och det finns även planer på att träna med Eslövs herrar en gång i veckan. Allt för att bilda ett slagkraftigt lag. - Vi kommer spela sju matcher i B-hallen och ett mål vi har är att få hit tv i minst en match. De fyra bästa i serien går till slutspel, är vi med där kan det bli mer uppmärksamhet, säger Inge Augustsson som i nuläget bara oroar sig för en sak. - Wang Lichun bor i Peking och vi är medvetna om problemet med sjukdomen sars. Det finns en liten risk där men vi ska ha händelserna under uppsikt.

Martin Falkenby martin.falkenby@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons