Kim är favorit på hemmabanan

I helgen avgörs en deltävling i FSB Tour Riks på Vellinge och favoritskapet får en hemmaspelare ta på sig. Det handlar om Kim Ulander, 18. "Det känns tryggt att spela på hemmabanan, samtidigt är det en viss press", säger hon.
Sport • Publicerad 27 augusti 2005

Några av Sveriges mest lovande unga golfare dyker upp på Vellinge GK i helgen. Det rör sig om FSB Tour Riks, nivån under elittouren, och i potten ligger platser i JSM senare i höst.

Vellinges egen Kim Ulander behöver dock inte fundera på JSM, i alla fall inte den här helgen. Efter att ha blivit näst bästa svenska i Junior Masters Invitational på Norrköping förra helgen har hon redan säkrat en plats i JSM, som avgörs i Jönköping i september.

Normalt spelar Kim på elittouren, FSB Tour Elit, men ville inte missa helgens tävling på hemmabanan. Hon är rankad som nummer 18 bland damjuniorerna i Sverige och i helgens tävling är hon nummer ett på förhand. Men topprankingen i kombination med att hon spelar hemma skapar förstås förväntningar.

– Det känns tryggt att spela på hemmabanan, samtidigt är det en viss press. Men jag ser det som en positiv grej att det är hemma, säger hon över en kopp kaffe på Vellinge GK.

Hur stor fördel har du av att spela på Vellinge?

– Ganska stor. Ofta blåser det på ett visst sätt och då vet jag hur jag ska slå. Sedan känner jag greenerna och vet var man ska placera bollen på utslagen.

Säsongens huvudmål är JSM och Kim tror att hon har möjligheter att toppstrida där med.

– Där borde jag ha väldigt stor chans. Många av de som är 19 har åkt till USA, så jag ska ha stora möjligheter.

USA är också målet för Kim, som i år går sista året på golfgymnasiet i Vellinge.

– Förmodligen blir det collage i USA nästa år. Det är ett bra tillfälle att plugga, träna och lära sig ett språk, säger hon.

Och målet är att bli kvar på andra sidan Atlanten " ett bra tag.

– LPGA-touren är ett mål. Det är golf jag vill leva på i framtiden.

Hon vet vad som krävs.

– Jag tränar varje dag, både fysik och golf. Det är tur att det är kul. Förutom golf har Kim tidigare sysslat med sporter som fotboll, golf och handboll men golfen har en klar fördel i en jämförelse med lagsporter, menar hon.

– Den är självständig. Spelar man fotboll måste man anpassa sig efter andra och det är inte riktigt min grej. I golf får man ta ansvar för sig själv.

I helgen har hon att tampas med 33 andra talangfulla golfare. Den kanske allra tuffaste konkurrenten, i alla fall om man tittar strikt på ranking, är klubbkamraten Linda Persson. Men ska Kim få stryk får hon det gärna av Linda.

– Vi brukar åka på tävlingar tillsammans och båda vill att det ska gå bra för den andre. Det är en utmaning att möta henne.

Och det är definitivt en utmaning att möta Kim...

Jonas Gustafsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.