"Killarna är inte vana vid att vara favoriter"

Det är inget snack om vad som gäller för Örebro SK i år: Åter-tåget till allsvenskan ska ha nått sitt mål vid säsongens slut. Men det var länge sedan laget gick in i en serie som favorit.
Sport • Publicerad 13 april 2005
"Det här skakar man inte av sig på fem minuter", säger Örebrotränaren Patrick Walker om alla turer i samband med den indragna elitlicensen och den därpå följande degraderingen till superettan. Bild: PRB
"Det här skakar man inte av sig på fem minuter", säger Örebrotränaren Patrick Walker om alla turer i samband med den indragna elitlicensen och den därpå följande degraderingen till superettan. Bild: PRBFoto: 

Outsider och favorit på samma gång. Det är lite av vad det handlar om för Örebro i år. Den nye tränaren Patrick Walker vittnar om ett det inom klubben finns en revanschlusta, en vi-mot-dom-känsla som kommit av de händelser som tog ner ÖSK i superettan, händelser som knappast undgått någon. Samtidigt får ÖSK, åtta i allsvenskan i fjor, finna sig i att vara klar favorit inför årets upplaga av superettan. Vid upptaktsträffen i Malmö i förra veckan var press- och tränarkår överens (69 procent) om att Örebro är laget att slå. Ett faktum som oroar Walker en smula.

– I Sverige får favorittippade lag ofta det lite svårt och killarna är inte vana vid att vara favoriter, men det tillhör detta. Att många tror på laget som serie-segrare har han förståelse för.

– Det är inget snack om att vi har ett väldigt starkt lag men när men när man går in i de här matcherna måste man ha rätt inställning, annars går det inte ändå.

Under Stefan Lundins ledning i allsvenskan sågs ÖSK ofta ligga lågt med hela laget för att sedan ställa om snabbt och kontra. I superettan blir det helt andra bullar. Men den nye tränaren tror att laget också kan föra matcher. Inte minst resultaten i träningsmatcherna talar för detta, menar han. Laget har mött både allsvenska lag och superettanmotstånd på försäsongen och är hittills obesegrat. I den senaste träningsmatchen " mot allsvenska Assyriska, av alla lag " blev det vinst med 4"0 inför 1 863 åskådare, detta efter att ÖSK varit det spelförande laget.

– Vi har gjort 31 mål totalt på nio matcher. Det är nästan fyra mål i snitt per match, konstaterar Walker. Några tongivande spelare har lämnat sedan förra året, Gustaf Andersson, Mikael Danielsson och John Alvbåge för att nämna några, och Petter Furuseth Olsen lämnade under säsongen i fjor. Men många har också valt att stanna och det har sagts att värvningen av etablerade elittränaren Patrick Walker från Gif Sundsvall var viktig just för att förhindra en spelarflykt. Något Walker i alla fall inte förnekar.

– Jag känner många av spelarna sedan tidigare, de vet vem jag är och vad jag står för och jag tror att hade de inte velat göra jobbet tillsammans med mig så hade de väl sagt ifrån.

Kvar i truppen finns spelare som Lars Larsen, Patrik Anttonen, Fredrik Nordback, de rutinerade försvararna Thomas Andersson och Magnus Samuelsson och anfallaren Ricardo Costa.

– Det är en del spelare som har erfarenhet och som vi vill att de bidrar men det känns som att det är många som är viktiga. Nu gäller det för ÖSK att kunna se framåt " eller i alla fall försöka vända det som varit till något som inte verkar destruktivt för klubben. Tränare Walker säger att man inom ÖSK "har beslutat" att lämna turerna kring licensnämndens beslut om indragen elitlicens och därpå följande tvångsdegradering bakom sig " men att det samtidigt inte är lätt att glömma något som uppfattas som en oförrätt.

– Det här skakar man inte av sig på fem minuter, det sitter kvar i folk. Hela organisationen fick sig en knäck. Naturligtvis hade vi helst varit i allsvenskan men det är inget att gråta över nu och vi försöker fokusera på det vi ska göra nu.

Ett annat problem som störde laget i fjor var alla skador. Knappt en handfull spelare kom upp i 20 matcher.

I år har det sett bättre ut, även om en del småskavanker har stört på slutet.

– Tio skador på tre månader förra året och man frågade sig naturligtvis: Vad är detta? Efter vad som hänt har vi blivit av med en hel del tjänster i klubben men vi har fortfarande tillgång till naprapat och sjukgymnast och det vågar jag säga, de jobbar mer än någonsin, säger Patrick Walker.

Med en friskare spelartrupp och en ekonomi något sånär i balans kan återtåget så smått börja tuffa mot målet. Första hindret på spåret utgörs av nederlagstippade Bodens Bandyklubb som kommer till Behrn Arena i Örebro på söndag.

Jonas Gustafsson

Fotboll Malmö
Fotboll Malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.