Annons

Kärleken övervinner tunga smällar

Mariia Kitanoski har varit nere för räkning många gånger. Hon har alltid rest sig. Senast knockades hon när en häst plötsligt slog bakut.
Sport • Publicerad 31 maj 2010
Foto: 
Mariia Kitanoski.
Mariia Kitanoski.Foto: 

Men glädjen till ridningen finns som ett fast fundament och Mr Falcon är hästen som får henne att sväva.

– Åh, så roligt!

Annons

Mariia Kitanoski har aldrig varit så sugen på att tävla som nu.

Men hon kan inte.

Hon fäller kommentaren när hon ser ett ekipage på Brosjödal, hemmaklubben TRF:s tävling. Mariia Kitanoski har längtat till den här tävlingen. Nu får hon längta lite till.

– Det är tråkigt att inte få tävla nu. Riktigt tradigt.

Mariia tar sig sakta närmare tävlingsarenan med hjälp av kryckor. Det är inte lätt. Inte när vänsterlåret är sargat, höger knä är ömt och nacken stel.

Men det kunde ha varit värre. Mycket värre.

I fredags, med mindre än ett dygn kvar till den framemotsedda comebacken i sadeln, blev 22-åringen sparkad av en häst. Hon var med för att hälsa på en kompis och hennes häst när denne reagerade. Mariia befann sig på fel plats vid fel tidpunkt.

– Det var tur att jag stod så nära; kraften var mindre och träffen kom inte så högt upp. Dessutom hade den inga skor bakpå.

Ändå flög Mariia Kitansoki. Plötsligt låg hon i en vattenpöl några meter bort utan att riktigt förstå vad som hade hänt.

På sjukhuset insåg hon att det inte skulle bli någon comeback. Inte den här helgen.

Annons

Längtan att få tävla med Mr Falcon har varit lång. Hon tävlade i dressyr med honom i september. I hopptävling var det ett år sedan ekipaget visade upp sig.

Mariia Kitanoski drivs inte av att rida så högt som möjligt. Visst vill hon utvecklas som ryttare, men det är tillsammans med hästen hon vill framåt och uppåt.

Viktigast av allt är relationen.

Och med Mr Falcon, sjuåringen som hon fick i studentpresent, har hon varit med om mycket.

I höstas, under ett av passen på Paradisgården i Hammarlöv, reste sig plötsligt hästen upp. Mariia Kitanoski föll till marken och fick hästen över sig.

– Jag tappade känseln i kroppens vänstra del för ett par timmar. Jag låg på sjukhus i två tre dagar, fick hjärnskakning så jag kräktes i en dryg vecka.

Mariia repade sig så småningom men något var fel med Mr Falcon. Ordentligt fel.

– Jag hittade honom livlös i stallet. Han hade tarmvred och var tre veckor på djursjukhus innan det blev bra. Det kan ha varit tarmvredet som gjorde att han reste sig, för vi hade bara skrittat två varv när han plötsligt gick upp.

Hemma igen drabbades han av akut bakterieinfektion. Han fick feber, mellan 40 och 42 grader.

Mr Falcon har återhämtat sig, men det har varit försiktiga steg i rätt riktning.

Annons

– Jag har inte bråttom. Vi har tagit det lugnt. I mars började vi skritta och det är först nu det senaste som vi tränat lite hopp och dressyr.

Mariia Kitanoski poserar med sin ögonsten framför Tomas Nybergs kamera. Klickljuden från slutaren är nya ljud för Mr Falcons öron och ögonen spärras upp en aning. Men i Mariias närhet lugnar han sig snabbt.

– Han är underbar. Han kom lägligt in i mitt liv. Han är väldigt mammig av sig, särskilt nu efter det som hände. Han kommer och hälsar hela tiden.

Egentligen borde Mariia Kitanoski kanske inse att det där med hästar inte är något för henne.

Fredagens otäcka smäll.

Höstens fall med Mr Falcon.

Hon har även voltat med bilen så den började brinna när hon – just det – var på väg till stallet.

– Jag hade inte orkat om det varit någon annan. Hade han varit dum hade jag inte fortsatt. Men det ger så mycket att komma hit. Man får så mycket kärlek.

Det är knappt så att hon vill tänka på det, men före olyckan fanns det tankar på att skiljas från Mr Falcon.

– Han var ganska bråkig då, det var kanske sexårskrisen. Jag funderade på att lämna honom för tillridning och om han inte var bättre efter det så kanske jag skulle sälja honom. Det känns hemskt nu men det var så jag funderade.

Annons

Veckan innan Mr Falcon skulle lämnas för tillridning var olyckan framme.

Efter det finns det inte att Mariia och Mr Falcon går skilda vägar.

– När han var sjuk låg han i min famn i timmar...

Mariia blickar ömt mot sin häst.

– Han kommer få en chans till. Eller två. Han gick som en klocka fram till han var fem och ett halvt. Jag kan ta att han är i en svacka.

Med helgens inställda comeback blir det kanske än mer spänt när det äntligen ska ridas igen. Var står hon? Var står Mr Falcon? Hur ska det gå?

– Han var redo, säger Mariia bestämt. Det gick jättebra på träningen i veckan. Jag vet inte när nästa tävling blir. Det är en dressyrtävling i Skurup till helgen men jag får se om jag kan hoppa upp i sadel måndag eller tisdag, annars får jag vänta.

Väntan och längtan, allt medan livet fortgår.

Mariia pekar upp mot A Star Is Born, hennes 21-åriga häst som nu gått i pension.

– Han har lärt mig allt. Jag red 1.10 med A Star Is Born. Dit vill jag med Mr Falcon också. Han har större potential både i hopp och dressyr.

Men att nå högst är inte viktigt. Det har Mariia Kitanoski vetat länge.

INTERNAL INTERNAL
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons