Kaptenen förde IFK till derbyseger

Sett till inledningen fanns inget tvivel – Stavsten/Ymor var hetast och bäst i gårdagens derbyfest på Vångavallen. Ledningen med 2–0 efter tio minuter kändes rättvis. Efterhand åt sig IFK-arna in i matchen och segern med 3–2 (1–2) var också helt rättvis.
Sport • Publicerad 14 augusti 2008
IFK:s lagkapten Martin Nordbladh var planens "jätte" i gårdagens derby. Skillnaden är påtaglig i kaptensduellen med Dennis Olsson... Bild: Tomas NybergFoto:

Många lokala fotbollsälskare hade mött upp vid Vångavallens C-plan inför derbyt mellan IFK och Stavsten/Ymor. Hade det inte ösregnat kvarten före, hade säkert ännu fler funnits på plats.

De som inte kom i tid hade antingen tur eller otur – beroende på vilket lag man nu håller på. Stavsten/Ymor rivstartade nämligen och 0–1 gjorde Robin Clarén på hörna efter två minuter. 0–2 kom efter nio minuter. Det var förre IFK-spelaren, Linus Bladh, som språngnickade in bollen efter en frispark på vänsterkanten. Ett otroligt fint förarbete till den stod Mikael Havik för. Det var dock Dennis Olsson som slog frisparken. Nästan hela första halvtimmen handlade det mesta om gästerna och vändningen för IFK kom efter Fredrik Jönssons skott utanför och 25 minuter spelade.

IFK:arna vann plötsligt mer boll kring mittplan. Nära kvittering var Kaj Nurmi med en kanonnick från nära håll och då återstod tio minuter till pausen.

Ytterligare någon minut fram kom den viktiga reduceringen för IFK:s del – och vilket mål!

Christian Ahlström pangade på för allt han orkade från nästan halva plan och bollen satt otagbar i Mattias Ericssons högra kryss.

– I pausen lovade vi varandra att täppa till ännu bättre på kanterna och fortsätta med vårt positiva spel.

Så säger Ulf Larsson efter matchen och han fick helt rätt i sitt upplägg. Med Martin Nordbladh som planens suverän tog IFK:arna ytterligare tag i matchen i andra halvlek och man satt bara och väntade på kvitteringen. – För målvakten handlar det ju ofta om "himmel eller helvete" och det passar ju in på "Matte" i dag, menar Stavsten/Ymortränaren, Christian Lind efteråt.

ºHimmel var de gånger när Mattias Ericsson gjorde riktiga paradräddningar. Som på Kaj Nurmis nämnda nick.

ºHelvete var motsatt, när han först släppte in Ahlströms långskott och senare, när han missbedömde Andreas Freijs skott som smet under Mattias till 2–2. Då återstod cirka 25 minuter.

Lite mindre helvete men likväl handlade det om det, när Martin Nordbladh senare fick in segerbollen till 3–2 med kvarten kvar. Mattias fick inte bort bollen från området kring mållinjen och så var den kvällen förstörd...

– Äntligen höll vi i 90 minuter och det känns oerhört skönt att vi kunde vända, summerar Ulf Larsson. Han kunde inte nog berömma Martin Nordbladh som den store dirigenten på planen men blir lite orolig inför nästa match – mot Veberöd:

– Ja, vi har tre eller fyra spelare avstängda då.

I förlorarnas omklädningsrum satt tränaren Christian Lind och skissade inför nästa match. Han efterlyste just en spelare av Martin Nordbladhs kaliber:

– Han är smart och någon i vårt lag borde också bidragit till att förändra matchbilden, men så blev det inte – tyvärr!