Annons

Kampen om att inte sluta sist är långt ifrån över

Sport • Publicerad 24 juli 2007

Ingen kan påstå annat än att matchen mot BP var viktig. Måstematch. Ödesmatch. Sätt vilket prefix ni vill på matchen. Den var viktig. Punkt.

Och TFF vann. Punkt.

Annons

Nja. Kanske ska vi stanna upp en smula ändå.

För det här, 3– 0 borta mot BP, kan ha varit räddningen.

Jag har varit med om det några gånger: ett TFF i ett handlöst fall där jag aldrig har någon aning om var klubben slutligen hamnar.

Fem raka förluster tär på en grupp som absolut inte vill vara förlorare i det spel som heter allsvenskan och kampen om Lennart Johanssons pokal och att ställas mot linfieldare, corkar eller limerickar i den fruktade kampen som leder till den fagrare glansen i Europa.

Men för TFF:s del – och BP:s och Örebros – är det här en helt annan kamp. Kampen om att inte sluta sist.

I TA-sportens allsvenska bilaga skrev jag just om denna kamp. Den som helst ingen vill hamna i och som kräver så oerhört mycket av var och en när man blir en ofrivillig deltagare.

I och med gårdagens match har TFF tio matcher kvar. Det lär bli en kamp ända in i slutomgångarna. Ni vet, den tid på året när matcherna avgörs i hällande regn, på tungsprungna gräsplaner där varje steg känns så oerhört jobbigt att ta men som är så viktiga för laget. Där supportrarna står och hoppar – lika mycket av kyla som av nervositet.

Det var en sådan match vi bevittnade. Kylan var kanske inte där. Men regnet, planen och nervositeten.

Vi bevittnade ett lag med självförtroende; ett BP där spelarna visste att de gjort en bra prestation som inte tillhör ett avsågat bottengäng – som alla fördomsfullt förutsett.

Vi såg också ett lag utan självförtroende; ett TFF där spelarna tyckte att de presterat mycket bättre än poängen visar – något som kännetecknar en nykomling.

Annons

Vi såg ett lag där spelarna insett allvaret.

Av någon anledning är matcherna mellan BP och TFF alltid viktiga på Grimsta, åtminstone för ett av lagen.

2003: TFF kunde säkra en allsvensk plats i den näst sista omgången. Med drygt en halvtimma kvar ledde TFF med 2– 1, för att förlora med 2– 3.

2005: När sommaren övergick till höst och TFF lämnade en stabil mittenplacering till en plötslig bottenstrid. 0– 3 på Grimsta var en ett otal matcher (11 av 12) som TFF inte vann.

2006: Några TFF-spelare gick ut i TA och sa att de ville ha BP med sig i allsvenskan. Problemet var att laget mötte BP i den sista omgången. De löste det hela med att spela skjortan av hemmaspelarna och vann med 2– 1

2007: Ett BP med självförtroende kunde vid seger fått ett fempoängsförsprång vid seger, detta mot ett TFF som förlorat fem raka.

Gemensamt för de två förstnämnda matcherna: jag var på Grimsta.

Gemensamt för de två sistnämnda matcherna: jag såg dem på tv hemma i soffan.

Nu vet jag att jag inte har den minsta påverkan över TFF:s resultat. Men jag tror nog att rätt så många i TFF helst inte ser mig på Grimsta nästa gång.

Det var ingen vacker fotboll på Grimsta IP. Men i kampen om att inte sluta sist betyder skönhet ingenting.

Annons

Den fotboll som TFF presterade i går gav tre poäng. Punkt.

Vi fick se en löpvillig Erik Sundin ligga bakom såväl det viktiga 1– 0 i matchinledningen och den kanske matchavgörande utvisningen på Markus Karlsson.

Vi fick se en Rasmus Bengtsson som i sin första allsvenska match från start – med 60 minuter allsvensk mittbackserfarenhet – spela en resolut och mogen fotboll. Dessutom har den unge mannen ett så oerhört skönt tillslag på bollen – jag berömde honom för det på söndagens träning.

Vi fick se en Mattias Asper svara för en ödesdiger tavla. Men också en offervillig Björn Westerblad som vräkte in 2– 0. (Stor humor när han efter matchen intervjuades i tv liggandes på en bår!)

Vi fick även se en Jonatan Berg ha lekstuga på sin högerkant – och som han lekte in TFF:s första mål!

Conny Karlsson förklarade att han tyckte det var skönt att vara med i racet igen.

Och visst, TFF är med i racet, men kampen är långtifrån över.

Tio tuffa matcher återstår.

BP-tränaren Claes Eriksson tror att det räcker med tre eller fyra segrar till för hans lag.

Jag tror inte att Conny har räknat på det. Han lär inte göra det heller.

Annons

Däremot har han säkert räknat med att få in ytterligare en eller två spelare i truppen. Brassen Juari har den här veckan på sig att övertyga. Dessutom kan det komma en mittfältare till.

Mot BP hade TFF sju spelare i startelvan med en skånsk moderklubb. Men bara gemenskap och identitet räcker inte för framgång, lika lite som ett lag med där spelarna är främlingar för varandra gör det.

Det krävs mer kvalitet och bättre kvalitet för att klara vinnande ur kampen om att inte sluta sist.

Och dessutom, som Thylle uttrycker det, måste fler ta fram Dennis Melander-psyket.

Solen har inte visat sig på två månader.

En europé vinner British Open i golf.

Fredrik Ljungeberg återfinns plötsligt i Hammers, inte Gunners.

En brasse åker över halva jordklotet för att provträna i Trelleborg.

Saker är inte längre som de brukar.

Men har världen blivit sämre?

Annons

Det beror på vilka perspektiv man har.

Min uppfattning är att världen har blivit bättre, och framför allt lugnare.

Nu har jag nämligen semester.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons