Annons

Kalmar kan bli förebild för arenabygge

Lösningen på Trelleborgs arenabygge kan finnas i Kalmar. I slutet av oktober beger sig representanter från kommunen, TFF och näringslivet på studiebesök 30 mil bort.
– Det är bra att få inspiration från andra, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M).
Sport • Publicerad 28 september 2010

Ulf Bingsgård och TFF:s ordförande Per–Anders Abrahamsson är överens om en sak. De tror båda att Trelleborg har en allsvensk fotbollsarena 2014. När det gäller hur den ska komma till går meningarna isär. Per–Anders Abrahamsson har tidigare berättat för TA-sporten att han gärna ser kommunen som delfinansiär i projektet. Något som skulle innebära att de efterskänker de 38 miljoner kronor som Vångavallen är värderad till. Något Ulf Bingsgård är tveksam till.

– Vi får ta en diskussion om det verkligen är det bästa sättet. Om det är lämpligt att vi går in som delägare i ett arenabolag. Då blir det till exempel lag om offentlig upphandling, säger kommunstyrelsens ordförande.

Annons

En annan lösning är att göra så som Kalmar gjort med sin pågående arena. Trelleborgs kommun går i borgen för ett möjligt lån som TFF tar samtidigt som de betalar en klumpsumma för de driftskostnader som de i och med nybygget kommer att slippa.

– Vi kan räkna fram en årlig kostnad för driften av Vångavallen för de kommande 20 åren och gå in med en klumpsumma för detta, förklarar Bingsgård.

För att få veta mer om Kalmars projekt kommer en delegation på cirka 15 personer att bege sig till Kalmar den 26 oktober för samtal och föreläsningar från bland annat kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S), representanter från KFF och finansiärer i projektet.

– Mycket av det vi pratar om har Kalmars kommun erfarenheter av, vi vill veta hur de la upp allt med finansiering och hur de arbetat för att få allt på plats. De har haft överklagande och haft allt rättsligt prövat. Huvudsyftet är att få kunskap och lärdom för att snabbt komma på plats i Trelleborg.

Har Trelleborg en nya arena 2014?

– Ja, det tror jag om vi håller ett högt tempo och om ambitionen att bygga finns kvar över partigränserna.

Något årets valresultat talar för i än högre grad än tidigare eftersom SPI försvinner. Det parti som tidigare var mest emot att bygga en ny arena med köpcenter på väster. En lösning som alltså kan bli aktuell nu.

–  På nästa sammanträde i kommunstyrelsen ska vi ta upp ett förslag att starta en utredning, som bland annat ska titta på alternativa placeringar av en ny fotbollsarena i Trelleborg, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg.

Utredningen ska också titta på olika valmöjligheter för en ombyggnad av Vångavallen.

– Bland annat ska man titta på minsta tänkbara ombyggnad för att uppfylla Uefas krav som gäller från år 2014.

Annons

Ulf Bingsgård menar att det förslag som nu finns handlar om en helt ny arena. Och i så fall är det inte givet att den ska ligga där Vångavallen ligger idag.

– Om man bygger en ny arena med restauranger och konferenslokaler måste det innebär att det blir mer evenemang än TFF:s hemmamatcher på arenan, säger han. Frågan är då om vi ska leda in trafik och parkeringsproblemen till den plats där Vångavallen ligger idag?

När kan ni ta ett beslut i frågan?

– Vi har ett par frågetecken som vi vill räta ut, men vi är några steg närmre ett beslut.

Björn Gustavsson
Nicolinn Nilsson / Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons