Annons

Källström kan ta nästa kliv

Kim Källström var länge supertalangen som det gick spikrakt uppåt för. Han blev bättre för varje säsong och för några år sedan trodde nog alla att han skulle ha en självklar landslagsplats 2005. Men det sista klivet har tagit lite längre tid för Källström.
Sport • Publicerad 15 juli 2005

Inför den allsvenska säsongen 2001 var Kim i Häcken och Zlatan i MFF de två unga namnen alla pratade om. I första omgången svarade båda på förväntningarna. De gjorde mål. De gjorde två var.

Det året åkte Häcken ut, tillsammans med Trelleborg. Källström fortsatte till Djurgården som vann SM-guld. Kim gjorde återigen mål i premiären och tog ett allt större ansvar under säsongen.

Annons

Året därpå var han, tillsammans med en viss Andreas Isaksson, de två viktigaste spelarna när Djurgården upprepade guldbragden.

Kim Källström gjorde 14 mål och ansågs vara för bra för allsvenskan. Sen försvann han till Rennes.

Tung höst och tunga steg

Men steget till att bli en stjärna i franska ligan har inte varit lika självklart som de tidigare stegen. Och platsen i landslagets startelva har varit långt ifrån ordinarie.

Inför förra säsongen var det meningen att Källström skulle dominera Rennes mittfält. Hösten blev dock inte vad han eller Rennes hade tänkt sig.

– Han hade en rätt svår höst, med skador och sjukdom. Han såg tung ut när han spelade, säger Jacques Guyader, sportjournalist på Rennestidningen Ouest France.

När Rennes kommer till Trelleborg verkar Källström vara full av självtillit. Tränaren Laszlo Bölöni berömmer sin svenske mittfältsstjärna och förklarar att han har en viktig roll att spela i Rennes. Kanske är nästa kliv nära nu. Källströms vårsäsong antydde en islossning.

– När han är bra kan han vara väldigt, väldigt imponerande. De tre-fyra sista matcherna var han super, kommenterar Guyader.

För Kim Källström själv är allt givetvis ganska annorlunda. Steget till Frankrike var ett stort steg på många sätt " oavsett vad sportjournalistbarometrar ger för utslag. Och det steget har varit positivt för honom:

– Det blev oerhört mycket bättre än förväntat. Jag visste ju inte så mycket och när jag kom låg laget elva. Men det kändes direkt att det fanns en positiv anda och en vilja att utvecklas bland spelare och ledare. Och även om inte Källström fått stående ovationer varje gång han spelat så har han haft en plats i laget.

Annons

– Det är viktigt att få spela matcher, det säger alla fotbollspelare, men så är det.

Under förra säsongens slutskede, då bland annat TA:s utsände imponerades storligen av Kim, visade han att han kanske är redo att ta en stor roll i år. Och man ska komma ihåg att en fjärdeplats i franska ligan är ett styrkebesked. Kan man upprepa det med Kim i en central och betydande roll på mittfältet " då är hans nästa kliv taget. Själv är han dock försiktig inför säsongen.

– Målet är väl topp-sex, men om man blir fyra eller sexa avgörs mycket av tillfälligheter. Förra året floppade PSG, Marseille och Bordeaux. De kommer säkert göra en bättre säsong så det kommer bli väldigt tufft i år.

Liksom i Djurgården är nu Källströms öde sammankopplat med Andreas Isakssons. De är i liknande positioner karriärmässigt och kan båda gå långt. För Källström blev det ett lyft när Isak också flyttade.

– Det blev en väldig skillnad så klart. Det är så mycket dötid hela tiden och att då ha Isak här, som inte bara är svensk utan en riktigt bra vän, det betyder väldigt mycket. Han säger att de tillbringar mycket tid tillsammans och att de har väldigt roligt. Men roligt är det tydligen inte alltid. Så här säger Källström om Isaksson:

– Han är fruktansvärt bestämd. Sur ska jag inte säga men på planen blir han väldigt förbannad, som när han släpper in mål. Han har en fruktansvärd vinnarskalle.

När det gäller att ta kliv är Andreas Isaksson klar över både sin och Kims kvalitet. Men han menar också att de inte ska ha någon brådska:

– Jag vet att både jag och Kim har kapacitet för att spela för en riktigt stor klubb. Men jag tror att vi skulle må bra av att stanna kvar i Rennes ett år till i alla fall.

Kanske tar de också nästa kliv tillsammans.

Markus Karlsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons