Jublet kom av sig " men kräftgången oroar inte

Sport • Publicerad 30 augusti 2005

När ska TFF landa? Laget har tydligen beställt säsongskort till Fritt Fall och den åkattraktionen måste svida, inte kittla, i magen på de ansvariga. Sett till de senaste 15 omgångarna, en halv serie, har TFF sämst poängskörd av samtliga bortsett från krislaget Västerås SK. Dessutom, endast två pinnar av 15 möjliga i augusti " en kräftgång som är på väg att leda rakt ner i dyn!

Så skulle man kunna se på det dystra facit som TFF har efter vårens ystra dans.

Minns ni?

Minns ni raketstarten?

Efter sju omgångar toppade laget serien med sina 16 poäng. 14 mål gjorda, blott ett insläppt.

TFF hade just slagit Mjällby med 4"0 på Vångavallen och det var många som trodde att årets säsong skulle sluta med toppstrid och chans till allsvenskt spel 2006.

Just då " med TFF i serieledning " skrev jag att det inte fanns någon anledning att jubla, att Trelleborgs FF skulle tappa mark.

"Mitt förhandstips om en sjundeplats har jag ingen anledning att ändra på", skrev jag den 27 maj.

Tre månader, 15 matcher och 12 poäng senare " då en förstaplats blivit till en tiondeplats och krisrubriker kunde ha avlöst varandra " levererar jag ett nytt tips: TrelleborgsFF blir " sjua!

Detta skrivet några dagar innan TFF ska åka till Hällevik och möta nedflyttningshotade Mjällby, ett lag som har bättre form än TFF sett till de 15 senaste matcherna " och det är en halv superettanserie. Vid hemmaseger skiljer endast åtta poäng lagen emellan, men det finns inte en möjlighet att TFF åker ur superettan 2005.

Faktum är att spelet håller en betydligt högre kvalitet nu än i våras, såväl hemma som borta.

När jag såg Brommapojkarna besegra TFF med 3"0 fick trelleborgarna mycket beröm på pressläktaren för sin fina fotboll. "Bästa fotbollen i serien", var en kommentar.

Det var länge sedan prestationen nådde dessa höjder, ja inte ens när Mjällby besegrades med 4"0 var spelet särskilt bra. Vi får gå tillbaka till den allsvenska rivstarten 2004 för att hitta jämförbar nivå.

Synd bara att så få, blott 1 200 mot Ljungskile, får uppleva en konstruktiv och positiv fotboll med spel längs marken i ett bra tempo.

Väsby, BP och Ljungskile " tre matcher där TFF spelat ut motståndarna men där det endast blivit två poäng. Fotboll är som väl är ingen bedömningssport, men konsten att göra mål lyckas inte laget med.

Där har också Lasse Larsson misslyckats när han inte hittade någon ersättare till Stephen Ademolu. Ademolu är ingen fruktad målgörare men han skapade utrymme för Emil, Alban och Redo, vem som än spelade bredvid kanadensaren.

Å andra sidan, finns bara spelet där så kommer också målen.

Glädjande är också att laget är så ungt. Mot Ljungskile var snittåldern i startelvan 22,3 och det är denna skara som ska lyfta TFF mot nya höjder framöver.

Den mest spännande spelaren i truppen har dessutom saknats de senaste matcherna. 17-årige Toni Bahtiri har slagit knock på sin omgivning den här säsongen, men tyvärr har han bara fått chansen från start en gång.

Ett bevis på Tonis storhet var Conny Karlssons åtgärd efter succén mot Väsby. Tränaren övergav tidigare spelsystem och två toppforwards blev till en med understöd av en släpande anfallare, en skräddarsydd roll till Toni som Jonas Bjursrtöm fått uppdraget att fylla då P17-landslaget spelat.

Hur ska Conny formera laget mot Mjällby på söndag?

Som jag ser det är Toni given i startelvan, liksom Jonas Bjurström. Finns det då plats för Niklas Nordgren som tagit vara på sin chans centralt på mitten?

Ja! Toni och Jonas på topp, där den senare får vara länken mellan mittfält och anfall. Det innebär att Patrik Redo förpassas antingen till bänken eller till någon av kanterna. Patrik har fått många chanser nu och han har ännu inte tagit den. Forwardsalternativen Emil Mårtensson och Alban Jusufi har bättre ordning på sina fötter och är betydligt hetare framför mål.

Vi får se om Conny lyder rådet. CK har ju förlängt sitt kontrakt och det är också något som talar för TFF framöver. Klubben behöver arbetsro och med en långsiktig lösning på tränarposten finns det all anledning att vara förhoppningsfull.

Andra klubbar som Falkenberg och Frölunda, som har bättre form, och även TFF under de senaste åren, har visat bristande tålamod och sparkat vilt när resultaten uteblivit.

Det finns många talanger i dagens trupp och tillsammans med övriga ledare får CK uppdraget att förädla dem. Jag tror det är ett bra val av styrelsen.

Slutligen: det kommer säkert dröja länge innan ett lag av klass väljer att ladda upp på Vångavallen.

Varför? Fråga bara Grimsby, Sheffield Wednesday, Ipswich, svenska damlandslaget och Rennes.

2001: Grimsby laddade inför säsongen i ettan med match mot Trelleborgskombinationen. The Mariners har aldrig riktigt återhämtat sig efter Trelleborgsvistelsen och återfinns nu i trean.

2002: Sheffield Wednesdays uppladdning på Vångavallen var inte heller den särskilt lyckad så här i efterhand. Onsdagsklubben åkte direkt ur ettan och först i år hittades returbiljetten.

2003: Ipswich Town är också en anrik klubb som bara två år innan blev fyra i Premier League. Återkomsten till finrummet skulle börja med Trelleborgslägret men fortfarande kämpar laget i ettan efter vårens kvalförlust. Stryk 0"4 i går…

2005: Svenska damlandslaget tog sats mot EM-guld på Vångavallens mark. Hur det slutade? Mediokert spel och med ett nödrop till semifinal där Norge blev för svåra. Och så i söndags: 2"2 i VM-kvalet " mot Island!

2005: Franska Rennes med Isaksson på "himmaplan" under en ljuvlig högsommarvecka. Fjorårets succélag i Frankrike har inlett säsongen uselt. Senast 0"6 mot Nancy!

Personligen hoppas jag att Chelsea förlägger en träningsvecka i Trelleborg nästa sommar…

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.