Annons

Juari – ingen typisk brasse

En femton minuter lång intervju. Det var vad Juari Cardoso Ribeiro da Luz orkade med efter en lång och strulig flygresa. En resa som tog honom från ett soligt Sydamerika till ett regntrött Trelleborg. En resa som kan göra Juari till TFF:s spelare.
Sport • Publicerad 23 juli 2007
Juari, kort och gott. Den brasilianske forwarden är på plats i Trelleborg. Han ska provspela med TFF under den här veckan. Bild: Claes Nyberg
Juari, kort och gott. Den brasilianske forwarden är på plats i Trelleborg. Han ska provspela med TFF under den här veckan. Bild: Claes NybergFoto: 

Leendet mot en av de första svenskar Juari Cardoso någonsin mött, till råga på allt en journalist som bevakar det lag han ska provspela för, är vänligt. Visserligen trött och plågad av en resa som aldrig verkade ta slut. Men han tar sig tid och funderar innan han svarar på de tiotalet frågor som hinner ställas.

21-årige Juari Cardoso ger ett nyfiket intryck; som om provspelsveckan med en liten klubb i ett litet land långt långt bort ska bli ett äventyr.

Annons

– Vädret påminner om vintervädret hemma i Porto Alegre, säger han och tittar ut från Stadshotellets lobby och regnet som öser ner och smäller ner på den vattenbemängda Corfitz Beck-Friisgatan.

Men Juari Cardoso är inte här för att prata väder.

– Jag vill göra ett bra arbete och hjälpa laget helt enkelt, säger Juari.

Svårare än så är det inte.

Inte namnet heller.

Juari Cardoso Ribeiro da Luz blir Juari Cardoso, eller allra helst Juari.

Inget artistnamn.

Juari. Han förklarar att han tillhör brasilianska storklubben Gremio, en klubb han kom till 1999 och där han fått sin fotbollsutbildning. Men han har inte spelat i högstaligan. Däremot i mindre, men ändå prestigefyllda Gaúchomästerskapet, där Gremio är regerande mästare och där storklubbarna ställer upp med många av sina B- och juniorlagsspelare.

I vår har han varit utlånad till Joinville, ett lag som spelar i den regionala ligan Catarinense.

– Jag har inte spelat match på en månad. Men jag har tränat med Gremio och ligger väl just nu på 60 procent av toppformen. I en vecka ska han träna med TFF och han ska spela två matcher i U21-serien. Båda mot Mjällby – borta på tisdag, hemma på fredag. Det återstår att se om hans kvaliteter håller.

Annons

– Jag är stark, explosiv och mycket snabb. Jag går gärna på avslut.

Christer Segerström, Juaris svenska ombud och tolk under Sverigevistelsen, förklarar:

– Han är ingen typisk brasse, utan mer fysisk.

Segerström tror att Juari skulle passa in i svensk fotboll.

– Jag anser det. Jag tycker att det finns stor potential i honom, också när man ser till hans ålder och den utbildning han fått i Gremio. Själv vet Juari ingenting om svensk fotboll, men han har noterat att Afonso Alves har fått uppmärksamhet för sin väg från Atletico Mineiro vidare till Sverige, skytteligaseger i Holland och hela vägen till det brasilianska landslaget.

Juari startade sin resa från Porto Alegre klockan 20.00 i fredags kväll. Efter kaos på flygplatsen i Rio de Janeiros och missade anslutningsflyg från Paris till Kastrup, ankom till Trelleborg strax före klockan 17.00 på söndagen.

Ett dygn försenad, men Juari Cardoso Ribeiro da Luz anlände till slut. Och för ett allsvenskt jumbolag som TFF är det inte för sent att hitta rätt forward.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons