Annons

Jonas Tilly sätter ny kurs

Jonas Tilly har släppt alla tankar på OS i Peking. Han har släppt alla tankar på en landslagssatsning de kommande åren. I söndags flyttade TSS-simmaren till Kalmar för att läsa till fartygsbefäl.
Sport • Publicerad 16 januari 2008
Efter ett skadefyllt 2007 har simmaren Jonas Tilly bestämt sig för att lägga ner satsningen mot landslaget och kommande internationella mästerskap. ArkivBILD: Tomas Nyberg
Efter ett skadefyllt 2007 har simmaren Jonas Tilly bestämt sig för att lägga ner satsningen mot landslaget och kommande internationella mästerskap. ArkivBILD: Tomas NybergFoto: 

- Jag kommer att hålla igång med simningen, men nu är det studierna som gäller, först och främst, klargör den 23-årige Trelleborgssimmaren.

Beslutet att inte satsa mot OS togs efter ett 2007 som präglades av ideliga skadeproblem i axlar och nacke.

Annons

- Med den bakgrunden skulle jag inte klara av att kvala in till ett EM och sedan till OS. Det är ju mycket mentalt, och innerst inne trodde jag inte på det själv, förklarar han.

Var det ett svårt beslut att ta?

- Det var jobbigt innan, men när jag väl bestämt mig har det inte känts svårt.

Det har varit snabba omkastningar för Jonas Tilly senaste veckan.

I onsdags fick han reda på att han kommit in på utbildning till fartygsbefäl i Kalmar. I fredags jobbade han sista dagen på sitt jobb som formgivare i Trelleborg. I söndags flyttade han till Kalmar och i måndags började utbildningen.

På lördagen flyttar han till egen bostad i Kalmar. Fram till dess bor han hos gamle simmarkompisen Göran Eriksson, också han utflyttad Trelleborgare. Tillys mål är att jobba på Kustbevakningen framöver.

- Förra året var det 8000 som sökte till 50 platser. Det är svårt att komma in, men med utbildningen till fartygsbefäl har man betydligt större chanser, förklarar han.

I måndags gjorde Jonas Tilly sitt första simpass sedan han var med på SM i Jönköping i november.

I december 2006 satte han världsrekord och tog EM-guld på 4x50 meter fritt vid kortbane-EM i Helsingfors. Det kan ha varit hans sista framträdande i landslaget.

- Jag tänker inte lägga kraft på någon landslagssatsning, men jag vill hålla igång med simningen och kommer nog att simma SM i sommar, säger Jonas Tilly som dock inte vill stänga dörren helt när det gäller en comeback i landslaget.

Annons

- Det är ju ett OS till om fyra år. Om man bara håller igång kanske man kan satsa igen om två år, om man känner att man har en ärlig chans att satsa, om inte studier eller jobb kommer i vägen.

Att vara med på andra internationella mästerskap innan dess är han inte intresserad av.

- Jag tänker inte alls i de banorna nu. Den närmaste tiden kommer jag att satsa på det civila i stället.

Det innebär närmast en fem månader lång utbildning till fartygsbefäl i Kalmar.

- Vad som händer sedan vet jag inte. Jag ska ju ansöka till Kustbevakningen i år igen, så får vi se.

Kommer du att fortsätta representera TSS?

- Göran är ju på mig att jag ska simma för Kalmar, men det känns inte som någon större mening. Det blir ändå inga tävlingar förrän SM till sommaren. Jag tror att jag ska vara kvar i TSS. Jonas Tilly slog igenom tidigt i simbassängen. Han har fortfarande Sum-sim-rekordet på 100 meter fritt för 16-åringar.

Som 16-åring uppmärksammades han av SOK. Som en av fyra talanger i olika idrotter fick han uppleva OS i Sydney på plats för att se och lära.

Något olympiskt deltagande har det sedan inte blivit.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons