Annons

Jonas Bergström: Jonas Bergström: När får vi se ett traditionellt VM igen?

Frankrike hade marginalerna med sig i VM-finalen, men blev ändå rättvist världsmästare. Men antagligen kommer vi minnas detta VM på grund av andra orsaker.
Jonas BergströmSkicka e-post
Krönika • Publicerad 15 juli 2018
Jonas Bergström
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Frankrikes Paul Pogba firar efter att ha gjort 3–1 i finalen mot Kroatien. Frankrike vann med 4–2.
Frankrikes Paul Pogba firar efter att ha gjort 3–1 i finalen mot Kroatien. Frankrike vann med 4–2.Foto: Martin Meissner

Finalen mellan Kroatien och Frankrike kommer vi nog att minnas länge. Inte på grund av spelet utan för att det kan ha varit den sista VM-finalen efter en turnering som arrangerats så som de gjort fram tills nu.

Nästa gång det är en VM-final i fotboll håller vi på och köper julklappar och bakar pepparkakor. VM 2022 i Qatar ska som bekant spelas under vintern på grund av värmen i landet och finalen har nu fått speldatumet den 18 december, mitt i julruschen.

Annons

För mig är fotbolls-VM lika med att det är sommar. Och sedan är det ju som bekant mycket annat som får en att tveka till att känna någon glädje över att VM ska spelas i Qatar.

VM därefter, 2026, delas för första gången mellan tre länder, USA, Kanada och Mexiko. Jag är lite tveksam till upplägget, det är långa sträckor över de tre länderna och det är inget VM som är optimalt för fansen. Dessutom ska VM då innehålla 48 lag.

Nej, VM-finalen denna gång var den sista ”vanliga” på mycket länge, kanske för alltid, vem vet vad som händer i framtiden.

Och när vi minns tillbaka på den här VM-turneringen kommer vi minnas att Frankrike besegrade uppstickaren Kroatien med 4–2 i finalen.

Frankrike hade verkligen marginalerna med sig. Det var tveksamma domslut som ledde fram till både det första och andra franska målet. Det var inte svårt att lida lite med Kroaterna i paus.

Det var också lite typiskt att vi fick ett VAR-beslut i den här finalen, som en markering på de nya tiderna.

Men kanske att marginaler jämnar ut sig under en lång turnering.

Frankrike har varit det bästa laget. Det var det mest välbalanserade laget. De hade ett starkt försvarsspel utan att göra avkall på de offensiva kvalitéerna.

Den enda nationen som besegrat Frankrike i kvalet till detta VM eller i VM är – Sverige. Det ger också en bra känsla.

Vad minns vi då mer från VM? Jo, Sveriges framgångar såklart, men också att så många favoriter åkte ut tidigt och inte imponerade, som Tyskland, Argentina och Spanien.

Annons

Vi kommer att minnas att ett bra försvarsspel krävs för att gå långt. Individuell offensiv skicklighet räcker inte hela vägen längre som det har gjort förr. Landslagen blir allt mer samspelta.

Och VM har också visat hur viktiga fasta situationer är i dagens fotboll. Är man bra på fasta situationer, både offensivt och defensivt, kan det bära långt.

Jag tycker att det här har varit det roligaste VM:et sedan 1998, som också höll hög klass. För det har varit många bra matcher, många bra lagprestationer, samtidigt som vi har fått se spelare glänsa individuellt, jag tänker närmast på Kylian Mbappé, Eden Hazard och Luka Modric.

Kanske kommer VM 2018 förknippas med att det var då Mbappé tog klivet in i absoluta världstoppen. Fransmannen kan bli den som kommer vara världens bästa spelare under många år framöver.

Detta mästerskap har haft de flesta av de ingredienser som vi vill att ett VM ska ha.

Nu är det fyra och ett halvt år till nästa VM. Men frågan är om vi någonsin får ett klassiskt VM till, likt det vi precis fått uppleva. Jag är tveksam.

Men jag hoppas jag har fel.

Annons
Annons
Annons
Annons