Annons

Jonas Bergström: Jonas Bergström: Den starka defensiven tar Sverige vidare

Det kan låta konstigt, men trots att Sverige måste gå för vinst mot Mexiko, bör laget lita på sitt försvarsspel och inte tänka för offensivt. För det är en stabil defensiv som gör att mindre fotbollsnationer kan överraska i VM.
Jonas BergströmSkicka e-post
Fotboll • Publicerad 26 juni 2018
Jonas Bergström
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
GELENDZJIK 20180624Jimmy Durmaz var i fokus under landslagets träning på söndagen, dagen efter Tysklandsmatchen, på Spartak Stadium i Gelendzjik. Att han avgör mot MExiko vore ett drömscenario, enligt TA-sportens Jonas Bergström.
GELENDZJIK 20180624Jimmy Durmaz var i fokus under landslagets träning på söndagen, dagen efter Tysklandsmatchen, på Spartak Stadium i Gelendzjik. Att han avgör mot MExiko vore ett drömscenario, enligt TA-sportens Jonas Bergström.Foto: Maja Suslin/TT

Det gör fortfarande lika ont. Tysklands mål i 95:e minuten på midsommardagen ligger fortfarande och skaver i såväl hjärna som hjärta.

Men vi får hoppas att de svenska spelarna har glömt det och bara känner revanschlusta.

Annons

För det är på onsdagen det avgörs. Nu måste Mexiko besegras.

Men förutsättningarna är ju egentligen de vi trodde på förhand, att Sverige och Mexiko skulle göra upp om en plats i åttondelen i den sista gruppspelsmatchen.

Det som är skönt är att Sverige inte behöver ösa in mål. Seger, oavsett siffror räcker. Och att tro på 1–0 till Janne Anderssons försvarsstarka gäng är ju inte att våga hoppas på för mycket, även om Mexiko lär bli oerhört svårslagna.

Efter segern mot Sydkorea var jag orolig för att Sverige kunde åka ut på sex poäng, vilket kunde varit fallet om förlusten mot Tyskland blivit större. Nu går Sverige vidare på sex poäng, oavsett resultat i andra matcher, och det är skönt det.

Värre är det för Mexiko, som trots två starka insatser, antagligen åker ur VM om de förlorar mot Sverige.

Vi kan känna oss trygga med att det är Tom Prahl som kartlagt Mexiko. Den före detta TFF-tränaren har nu hamnat i en huvudroll för att Sverige ska hitta igenom det mexikanska laget, som han scoutat åt landslaget.

Men det är tufft att det är Mexiko som är hindret för att nå åttondelsfinal. Latinamerikanerna är alltid starka i VM.

De imponerade stort för fyra år sedan då de bland annat spelade 0–0 mot Brasilien och hade gått vidare till kvartsfinal om inte Arjen Robben lurat domaren med en filmning i åttondelsfinalen.

De har gått vidare till åttondelsfinal i sex raka VM-slutspel. Det är bara de, Tyskland och Brasilien som gjort det.

Så starkt lag är det.

Annons

Mexiko har även imponerat stort i detta VM, framförallt mot Tyskland. Med sylvassa kontringar tog de världsmästarna på sängen.

Mot Sydkorea blev det dock en helt annan match. Då kunde inte Mexiko använda sig av sitt omställningsspel i lika stor utsträckning.

Just det är en bra känsla för Sverige inför onsdagens match. Det kommer inte bli samma typ av match för Mexiko mot Sverige som mot Tyskland. Nu måste Mexiko vara mer bollförande. Mot Sydkorea imponerade de inte lika mycket när matchbilden blev just så.

Därför tycker jag att Sverige ska låta Mexiko vara bollförande. Eftersom 1–0 räcker för Sverige finns det ingen anledning för blågult att gå på en tokoffensiv från start. Kan Sverige hålla sitt försvarsspel intakt och ha tålamod i sitt spel och inte bli stressade för att gå för ett segermål för tidigt, finns det stora chanser till avancemang. Det räcker att målet kommer i 89:e minuten.

Efter Tysklandsmatchen läste jag att många kommenterade att Sverige lägger sig för mycket på försvar och borde våga vara mer bollförande och satsa mer framåt.

Men med det spelarmaterialet vi har kan vi inte spela på något annat sätt än det Janne Andersson beordrar. Erik Hamrén försökte få Sverige att bli ett mer offensivt lag. Vi såg alla hur det gick.

Ska Sverige gå till åttondelsfinal i ett VM är det tack vare den försvarsmur som vi visat upp hittills.

Spelet i VM har visat att det är genom en stabil defensiv mindre fotbollsnationer har chans att ta sig långt. Det har Sverige, Iran, Island och Schweiz varit exempel på. Likadant har Peru, Polen och Egypten varit exempel på det omvända.

Att spela försvarsspel tillhör fotbollen lika mycket som att anfalla. Och det är genom ett bra försvarsspel, en bra organisation och bra lagsammanhållning Sverige kan vara med i världstoppen.

Det är också de ingredienserna som kan göra så att Sverige besegrar Mexiko och går vidare i VM.

Annons

Och om man får drömma så avgör Jimmy Durmaz med fem minuter kvar.

De hot och kommentarer som han utsattes för efter matchen mot Tyskland, ska inte få förekomma i ett land som Sverige. Så för Durmaz skull hoppas jag att han får bli en blågul hjälte.

Annons
Annons
Annons
Annons