Annons

Johan Petersson trivs i sina nya roller

228 landskamper, 771 landslagsmål, ett VM-guld, tre EM-guld, två OS-silver... Johan Petersson (bilden) är handbollsallsvenskans mest meriterade spelare. På söndag kommer han till Söderslättshallen för att ta sig an de allsvenska serieledarna.
Sport • Publicerad 20 januari 2006

Efter nio tyska proffsår kom Petersson hem till svensk klubblagshandboll i höstas.

I Jönköping har han och familjen slagit sig ner för att stanna.

Annons

Johan Petersson jobbar som idrottslärare och handbollstränare på John Bauer-gymnasiet.

Och i sin roll som spelande tränare i Hallby trivs han alldeles utmärkt.

– Handboll på proffsnivå handlar bara om att prestera. Det är ett jäkligt hårt arbete. Nu håller jag på med handboll för att det är roligt, säger Johan Petersson. I Hallby spelar den forne högersexan som högernia.

– Vi har ingen riktig högernia, därför måste jag spela där, förklarar han.

Johan Petersson har spelat uteslutande på kanten sedan junioråldern. Rollen som högernia har blivit en rejäl utmaning.

– Jag måste hitta nya idéer, nya spelvägar. Det har varit väldigt utvecklande. Man har ju inte det ballaste hoppskottet precis. Man får svepa i väg skotten runt höften i stället.

181 cm Johan Petersson har också fått ta emot en hel del stryk i sin nya position. Många vill ge den forne landslagsstjärnan en omgång.

– Det är helt okej, bara man räcker fram handen efteråt, säger han.

Johan Petersson säger att han fortsätter spela så länge det är roligt. Därefter planerar han att ägna sig åt tränarbanan.

Vad kännetecknar Hallby 2006?

Annons

– Vi spelar 5-1-försvar, något vi gjort mycket bra. Vi har två bra målvakter. Individuellt är vi inte det bästa laget och vi har inget utpräglat skytte från nio meter men söker hitta andra lösningar i stället.

IF Hallby siktar på att nå elitserien inom tre år.

– Vi har varken ekonomi eller lag för att gå upp i år, men vi ska störa de andra lagen så gott vi kan, säger Johan Petersson.

Vad vet du om Trelleborg?

– Jag har sett två matcher på video. Deras försvarsspel liknar Malmös på många sätt men Trelleborg verkar mer välväxta. Felskov och Kristensen får v i se upp med framåt.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons