Annons

Jockeyn som vinner ny terräng

Första säsongen slutade med seger i jockeychampionatet på Jägersro. Ryttarlöftet Shane Karlsson har lämnat lärlingsstadiet och tagit för sig bland de stora. Nu hoppas 18-åringen från Trelleborg få chansen i den internationella galoppvärlden.
Sport • Publicerad 17 november 2010
Shane Karlsson: ”Jag går bara in för att vinna. Om det handlar om 10 000 eller en miljon, en vinst är en vinst. Man ska inte tänka på att det handlar om pengar, då blir man nervös. Adrenalin känner man alltid, men det var faktiskt länge sedan jag var nervös.”
Shane Karlsson: ”Jag går bara in för att vinna. Om det handlar om 10 000 eller en miljon, en vinst är en vinst. Man ska inte tänka på att det handlar om pengar, då blir man nervös. Adrenalin känner man alltid, men det var faktiskt länge sedan jag var nervös.”Foto: 

Tre tävlingsdagar återstår för Shane Karlsson under den svenska tävlingssäsongen 2010: Täby på torsdag, Jägersro på lördag och Täby igen på söndag.

På måndag åker han till Frankrike för att träna under den kände galopptränaren Richard Gibson. När han återvänder vet han inte.

Annons

– Man får ändå vara realist, jag räknar med att vara hemma igen i mars. Men får jag chansen och det går bra stannar jag, det skulle vem som helst ha gjort om man får chansen under en stor tränare i ett av världens stora galoppländer.

Shane Karlsson berättar att galopp är större än fotboll i Frankrike. Förra vintern tillbringade han också hos Richard Gibson.

– Han sa att han tycker om det sättet jag rider på.

Hur är ditt sätt att rida?

– Det handlar mycket om att låta hästen springa så naturligt som möjligt, att bara hjälpa den fram. Det är lite svårt att förklara.

Den i Frankrike verksamme engelsmannen har tränat många storloppsvinnare. Shane Karlsson hoppas också få chansen att vara med i de stora sammanhangen.

Han är en betrodd talang med framtiden för sig, men det gäller att ta chansen om och när man får den.

– Det gäller att visa för tränaren att han vågar satsa på dig. Det handlar om mycket pengar där nere, de ger inte chansen till vem som helst.

Blir du nervös när det står mycket pengar på spel?

– Jag går bara in för att vinna. Om det handlar om 10 000 eller en miljon, en vinst är en vinst. Man ska inte tänka på att det handlar om pengar, då blir man nervös. Adrenalin känner man alltid, men det var faktiskt länge sedan jag var nervös.

Annons

Som lärling red Shane Karlsson in drygt 1,5 miljoner kronor 2009.

Under sitt första år som jockey har han ridit in det dubbla. Tio procent av vinstsumman får han behålla själv samtidigt som har får en viss summa varje gång han kliver upp på en tävlingshäst.

– Det gäller att prestera hela tiden, annars är du borta, säger Shane Karlsson.

Segern i Kapplöpningssällskapets stora pris på Täby i somras räknar han som årets roligaste triumf.

– Det är en ära, ett lopp som för in en i historieböckerna. Man måste bli ihågkommen för att nå fler framgångar.

Med 22 segrar på hemmabanan Jägersro vann han jockeyligan under sin första säsong.

– Alltid kul, det man siktar på är att vinna så mycket som möjligt. Räcker det till att vinna ett championat är det extra roligt. Det är väl ganska ovanligt för någon i min ålder att vinna så snabbt. För många går det lite tyngre under deras första och andra år som jockey.

Vad är det roligaste med ditt liv som jockey?

– För det första tycker jag om att jobba med hästar. Sen gillar jag att det går väldigt fort. För mig är det viktigt att tävla, man måste ha tävlingsinstinkten.

Vinnarvilja och tävlingsinstinkt har Shane Karlsson.

Annons

Efter 55 segrar under sin första säsong är ryttarlöftet sugen på mer.

På måndag bär det av till Frankrike.

INTERNAL INTERNAL
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons