Jimmy och Charlotte – sida vid sida

Sport • Publicerad 16 september 2004
Jimmy Pettersson och Charlotte Arsfeldts ekipage hoppar och kränger. Värst är det för Charlotte som burkslav. Vid högerkurvorna ligger hon ut över vagnens kant precis som en gast på en segelbåt i full storm!bild: tomas nyberg
Jimmy Pettersson och Charlotte Arsfeldts ekipage hoppar och kränger. Värst är det för Charlotte som burkslav. Vid högerkurvorna ligger hon ut över vagnens kant precis som en gast på en segelbåt i full storm!bild: tomas nybergFoto: 

Trelleborgarna Jimmy Pettersson och Charlotte Arsfeldt är två riktiga motorentusiaster och det verkar nästan som om de valt den svåraste av motorvarianter. Åtminstone får man det för sig när man följer dem varv efter varv på Skanörs Motorklubb. Inte minst burkslaven, Charlotte, verkar ha ett rent elände, där hon står, ligger och hela tiden kämpar sida vid sida med sin Jimmy.

" Fem varv här på banan är vad man orkar, speciellt när det är så torrt som i dag. Varje gupp gör ont i hela kroppen, säger Charlotte - i en välbehövlig paus.

Paret bor centralt i Trelleborg men tävlar för Limhamns MK och med på träningen finns även Charlottes dotter, Jenny och minstingen Kim, som är Jimmys och Charlottes gemensamma flicka. De båda flickorna verkar inte överdrivet ängsliga när motorparet far fram men det har hänt, att det gått galet " ja, till och med riktigt galet:

" De värsta skadorna har varit en rejäl skada på ena foten och en bruten underarm, berättar Charlotte och när hon visar och förklarar hur benet skadades gör det ont i hela ens kropp.

" När jag skadade benet kämpade jag med det i flera varv eftersom vi ville komma så bra som möjligt i tävlingen, tillägger hon.

Hela tiden med ett smil på läpparna men man förstår vilken kämpe hon är, när man ser henne in action på banan.

För att ta det från början" det är Jimmy som är den mest rutinerade motorfantasten av de båda och han började köra cross redan 1989.

" Då precis som nu handlade det om sidovagnscross och då körde jag med en kille här nere ifrån Skanör, förklarar Jimmy.

Det visar sig " vid samtal med ordföranden i Skanörs Motorklubb, Gert-Inge Persson, att även Jimmys far, Rolf Pettersson, körde sidovagnscross, så det ligger i blodet.

" Jag körde lite från och till under några år i början av 90-talet men när Charlotte och jag träffades 1996 började vi prata mer och mer om att göra det tillsammans, säger Jimmy.

Motorcykeln från Jimmys glansdagar fanns hela tiden kvar och efter ett och annat test och många timmars mekande beslöt man sig i fjor för att starta på riktigt och på den vägen är det.

" Det är möjligt att vi hade börjat tidigare om vi haft råd men det var viktigt att allt fungerade med Kim de första åren, fortsätter Jimmy.

Det är heller ingen billig fritidssyssla - en ny cykel med alla sidovagnsbehör kostar runt 130 000 kronor men Jimmy räknar med att kunna spara in en hel del genom att sätta ihop det mesta själv.

När man väl börjat träna under fjoråret " både i Skanör och på Sturupsbanan " märkte man snart att det gick riktigt bra och man beslöt därför att ställa upp i årets SM-serie.

" Det kändes kul att efterhand kunna öka tempot, inflikar Charlotte.

@05 Funktion olåst inget indrag:Tävlingsåret har varit ömsomvin ömsom vatten men man ser fram emot SM-avslutningen i Södertälje den 25 september med stor tillförsikt och så här långt ligger man på en sextondeplats i sammandraget.

" Det är cirka 30-talet ekipage som startar när det är som mest och allra bäst klarade vi oss i Halmstad, där vi kom på fjortondeplats i ett heat, informerar Jimmy.

Det som står högst på önskelistan är en helt ny cykel och det är möjligt att drömmen går att förverkliga med tiden och det är just motorcykeln och själva sidovagnen som avgör mycket i tävlingarna.

" Det är en enorm skillnad med nya grejor jämfört med de vi har och egentligen borde inte denna maskin fungera ännu. Så pass gammal och sliten är den, säger Jimmy.

Man förstår - som sagt - att tävlandet måste slita oerhört på kroppen och inte minst på Chalrottes rygg och i olika leder, även om hon är utrustad från topp till tå med olika inlägg under motoroverallen.

" Jag går och tränar styrketräning i kombination med träningen på cykeln och det måste till och tanken är att jag ska öka träningsdosen framöver, förklarar Charlotte.

Trots att det emellanåt - bara på träningen - ser trångt ut mellan olika ekipage händer inga kollisioner men Jimmy och Charlotte berättar om hur det kan vara " nästan i mun på varandra:

" Det är allra värst i startögonblicket i en tävling, där man står alldeles inpå varandra men rent generellt händer inga svårare olyckor runt om på tävlingar.

Samtidigt som Charlotte nästan förbannar torkan på träningsbanan i Skanör denna lördag och hyllar jättehoppen på Sturupsbanan inser man hur farlig denna lek kan vara, när det är som värst. Även bortom startögonblicket " med höga hopp sida vid sida och med dynga upp till knäna. Även om inte de direkta skadorna " som sagt " är påtagliga, så borde det bli förslitningar lite varstans på kroppen.

@05 Funktion olåst inget indrag:Minstingen Kim serallmänt road ut redan när Charlotte får hjälp med påklädningen av Jimmy och ännu mera uppspelt verkar hon när väl mamma och pappa kommer ut på banan och så här säger hon när åkandet kommer på tal:

" Jag vill också köra!

Oavsett Kims framtidsplaner och möjligheter som nästa generations motordrottning är det just nu alltså mamma och pappa som satsar i familjen och det är bara att hoppas på jultomten " när det gäller högsta önskan om en ny cykel!

Sigge Hansson

0410-545 24/0739-88 45 75

sigge.hansson@allehandasyd.se

Ålder:Båda är 34 år

Bor:I centrala Trelleborg

Familj:Charlottes dotter Jenny, 16 år och gemensamma flickan, Kim, 7 år

Yrke:Jimmy är för tillfället arbetslös medan Charlotte arbetar på en av stans trafikskolor

Klubb:Limhamns Motorklubb

Aktuella:Deltar i årets SM-deltävlingar i sidovagnsmotocross och som avslutar med tävling i Hedemora den 25 september

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.