Annons

Jesper Larssons väg till USM: 400 mil tur och retur

15 mil är redan avverkade. 385 mil återstår. För Jesper Larsson och hans familj har årets SM äventyr bara börjat. Att det är värt allt slit råder det dock ingen tvekan om. ”Det är skitkul, det är skönt att köra, sprätta och hoppa”, säger Jesper Larsson glatt.
Sport • Publicerad 15 maj 2009
Jesper Larsson har fått en bra start på ungdoms SM och siktar nu på att hoppa upp ytterligare några placeringar i helgens tävlingar i Uddevalla. Foto: Claes Nyberg
Jesper Larsson har fått en bra start på ungdoms SM och siktar nu på att hoppa upp ytterligare några placeringar i helgens tävlingar i Uddevalla. Foto: Claes NybergFoto: 

Det är dagen innan avfärd till ungdoms-SM i Uddevalla. Mamma Lotta är hemma och packar medan Jesper och pappa Rikard finslipar det sista på motorbanan i Skanör.

– Man får flytta på arbetet och ligga i frenetiskt. Andra försöker hitta en ledig dag, jag försöker hitta en ledig kvart, säger Rikard Larsson.

Annons

Han kommer att köra 400 mil på de svenska vägarna i år för att skjutsa sonen Jesper till säsongens fem ungdoms SM. Därutöver blir det drygt 1100 mil till för att ta sig till övriga tävlingar och träningar.

– Jag frågade Jesper inför i år om han verkligen ville detta till 130 procent. Det ville han så då kör vi, säger Rikard.

Att 15 åriga Jesper Larsson är målmedveten råder det nämligen ingen tvekan om. Han lägger ner åtaliga timmar på sin tvåtaktare och satsar stenhårt på både träning och tävling.

– Jag siktar på att bli så bra som möjligt i SM. Jag har tiden till en sjätteplats men det är inte fel att sikta på förstaplatsen, säger han.

I årets första SM tävling slutade Jesper Larsson på en tolfte plats efter att ha kört in som nia i det första heatet och 15:e i det andra.

– Jag fick en bra start och var på väg uppåt till en sjätte placering men då kraschade jag och slog i huvudet i marken. Jag tappade flytet och blev nia i det första heatet.

Inför helgens tävlingar i Uddevalla är det därför revansch som gäller. Men först gäller det att kvala in till heaten. Något Jesper Larsson inte lyckades med i Uddevalla i fjol.

– Nej, då kvalade jag inte ens in till A-finalen.

SM bygger nämligen på att man först kör en halvtimmes tidskval under lördagen. Där får åkarna 30 varv på sig att prestera en så snabb varvtid som möjligt. De 30 bästa åkarna utgör därefter SM tävlingarnas startfält.

– Vi tränade inte på detta i fjol så det gick inte så bra då. Men i år har Jesper sänkt sina varvtider med åtta sekunder, berättar Rikard.

Annons

Att kvala in till huvudtävlingarna ska därför inte vålla några större problem i år. Nervositeten kan dock spela teamet Larsson ett spratt. Krasst sett kan man nämligen åka 100 mil till Sundsvall för att inte ens få vara med i tävlingen.

– Jo, man kan sitta och kuska i tio timmar för att sen få åka hem efter 30 minuter, bekräftar Rikard Larsson.

Ett faktum som Jesper försöker koppla bort.

– Jag var rätt nervös i början nu är jag inte så nervös. Det gäller bara att hålla sig lugn och ta stora djupa andetag, det brukar hjälpa.

Jesper och Rikard börjar packa ihop sina verktyg och lämnar Skanör för att ladda med kolhydrater hemma i Beddingestrand. När milen väl börjat rulla blir det nämligen inte så lätt att få den rätta kosten.

– Det brukar mest bli spagetti om man stannar någonstans och ganska många bacon och svampröror har det blivit också. Men bara man får mat så är det lugnt.

Killarna laddar sedan upp med lite snacks, godis och billekar.

– Vi sitter ofta och hittar på lekar. Till exempel vem som får högst summa på registreringsnummer. Vi skriver upp våra namn på papper och sen får man till exempel en poäng om man ser en bil med registreringssiffran sex först. Det är så tråkigt att det blir roligt, säger Jesper.

Frågan dyker återigen upp: Är det verkligen värt allt slit?

– Ja, absolut. Och om man skulle vara lite halvtrött på att köra så tar man fram en crossfilm så blir man sugen igen.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons