Jens är Ejes första landslagsfrukt!

Så sent som 1991 gjordes omstarten i Stavstens IF, där Eje Wilör inledde i division fyra och nu börjar den breda ungdomsverksamheten bära frukt. Jens är först in i ett landslag!
Sport • Publicerad 13 november 2004
Jens Eriksson är nyuttagen i juniorlandslaget och är därmed också den förste landslagsspelaren som i grunden fostrats i Stavstens IF! Bild: Claes Nyberg
Jens Eriksson är nyuttagen i juniorlandslaget och är därmed också den förste landslagsspelaren som i grunden fostrats i Stavstens IF! Bild: Claes NybergFoto: 

– Han har tränat oerhört hårt de senaste säsongerna och han har utvecklats jättemycket men det är först nu han jobbat bort "valpigheten", analyserar tränaren, Christian "Mini" Åkerman.

Det är vanligt i alla idrottssammanhang att långa pojkar är "valpiga" under tonåren och det gör att Jens har haft extra mycket sådant att arbeta bort.

– Jag är prick två meter! förklarar han, när till och med långbente fotograf Nyberg får problem med porträttbilden och det är tur att reportern själv slapp ta bilden...

Jens berättar att han var nio-tio år, när han inledde med handbollsträning i Stavsten och att det var storebrorJoel som inspirerade. Han minns också de första tränarna:

– Det var Martin Hansson och Andreas Trelling och de tränade väl oss i laget de första fyra åren. Sedan tog Mats Klahn över, innan Fredrik Carlevåg och Mats Lindqvist fortsatte när vi blev ytterligare lite äldre.

De senaste två säsongerna har Jens " med flera i samma åldersgrupp " tränat med seniorerna och det är stor skillnad.

– Det går mycket snabbare och så är spelarna mycket tyngre, förklarar Jens seniorhandbollen. Han är en typisk linjespelare och när han får möjligheten att plocka fram de egna kvaliteterna, kan han inte undgå den kroppsliga favören av längden.

– Nej, jag har och har haft en otrolig nytta av min längd. Jag är inte snabb och inte speciellt spänstig men jag kämpar bra och jag är numera ganska greppsäker och har lätt för att ta bollen till mig.

Linjespelare brukar inte tillhöra skyttekungarnas skara och inte heller Jens är någon vass målskytt men ändå målfarlig, när han får tag i bollen.

– Har vi mött små killar har jag gjort många mål men det jag också bidrar med är att hålla undan för andra i laget och även där är det bra att vara lång.

Under tre inhopp i A-laget i division ett under hösten har det blivit ett mål " i senaste mötet med Önnered. Jens är uttagen i den juniorlandslagstrupp som ligger på läger i Göteborg nästa söndag och måndag, där man bland annat kommer att kontrolleras och testas fysiskt. Hur han kom med i landslagsdiskussionen är en rolig grej i sig och så här förklarar Jens:

– Vi i Stavsten var med i en turnering i Prag i våras och i samma turnering fanns även svenska juniorlandslaget med. Vid ett tillfälle spelade vi mot de franska juniormästarna precis före landslaget hade match i samma hall och efteråt kom förbundskaptenen fram. Han, Anders Lundin, tyckte jag hade spelat bra och antecknade mitt namn och så och på den vägen är det. Kallelsen nu gick dock direkt till Stavsten.

Jens är målmedveten och vill fortsätta med sin handboll så länge det är roligt och även om landslagsuttagningen ger en extra kick, ser han ingen större förändring i sikte:

– Nej, jag blir Stavsten trogen och vi är ett härligt gäng men det är klart, skulle det längre fram komma ett bud från någon större klubb får man kanske tänka om.

Förutom handbollen har Jens roligt med sitt golfspel men oavsett mer än hyfsade tio i handicap, är han ingen golfidiot:

– Nej, det blir mest om kvällar och helger man spelar men handbollen kommer alltid först. Efter den kommer också jobbet, skolan och kompisarna före golfen.

Ingen i generationen över har handboll i blodet men idrotten sitter dock lite i generna. När det gäller golfspelet är det dock i stället mamma Mona och pappa Per som hakat på Jens och så här förklara han:

– Pappa var ganska duktig simmare i Kristianstad som ung och har väl någon placering på något ungdoms-SM, tror jag. Inför landslagslägret i Göteborg gäller först Olympic/Viking hemma med A-laget och även om det ser lite kämpigt ut för Stavsten, är Jens säker på sin sak:

– Stavsten kommer att klara sig och oavsett hur det gått hittills har vi en härlig stämning i laget, där de äldre verkligen har släppt in oss yngre i gänget.

Matchen mot Olympic/Viking spelas i morgon i Söderslättshallen " med avkast klockan 16.30 och det enda problemet är nye dansken, Johnni Pedersen.

– Johnni fick olyckligt ett finger i ena ögat på senaste träningspasset men vi hoppas han är så pass återställd att han kan spela, menar Mini Åkerman.

En match i matchen blir den på tränarbänken, där förre Stavstenstränaren, Pelle Käll, finns och det visar sig, att de båda tränarna arbetar på samma försäkringsbolag.

– Det är jag som har Pelle under mig där åtminstone, avrundar Mini.

Jens Eriksson

Ålder:18 år

Bor:I Dalköpinge

Familj:Mamma Mona, pappa Per samt syskonen Joel 21 och Jonna 14 år

Sysselsättning: Kompletterar gymnasiebetygen på komvux, samtidigt som han arbetar deltid på en stormarknad

Idrott:Handboll

Förening:Stavstens IF

Aktuell:Uttagen i den juniorlandslagstrupp som ligger på läger i Göteborg under söndag och måndag i veckan som kommer

Sigge Hansson

HANDBOLL TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.