Annons

Japansk filosofi ska ge Kalmar guld

Ett målsprutande Kalmar har efter halva allsvenskan vittring på guld. Själva förklarar de framgången med en japansk filosofi. – "Kaizen" handlar om hunger, man ska vara hungrig hela tiden. Inte stå och be om ursäkt för något, säger lagkapten Henrik Rydström till TT.
Sport • Publicerad 25 juli 2008

Efter 15 spelade omgångar har Kalmar fyra poäng till godo på jagande Elfsborg. Man har också - med Patrik Ingelsten i spetsen - gjort flest mål i årets allsvenska. Ingelsten har gjort elva mål hittills.

Frågan är vad som kan hota Smålandsklubben som ångar på i toppen.

Annons

- Pratar du med Nanne (tränare Bergstrand) säger han säkert att vi själva är vår största fiende. Det stämmer, men mycket handlar ju också om vad som händer med spelartruppen, säger Rydström som i måndags fick se måltjuven César Santín, nio mål i år, spela sin sista match i Kalmartröjan.

- Man vore en idiot om man sa att det inte skulle påverka oss. Förlorar man en så pass skicklig spelare kan det ju synas i antal mål eller poäng.

Men ändra om i spelet kommer man inte göra efter den brasilianske anfallarens sorti. Det slår både Rydström och Bergstrand - som mycket riktigt inte räds några särskilda konkurrenter - fast.

- För mig är skador i truppen största hotet. Vi måste besegra oss själva innan vi kan besegra andra, säger Kalmartränaren.

Det handlar om att ständigt söka förbättring, inte bli för bekväma eller se sig själva som överlägsna.

- Självklart ska man njuta av varje seger, men sedan är det nya tag, säger Bergstrand.

- Vi jobbar mycket med det japanska begreppet "kaizen", som betyder ständigt oupphörlig förbättring. Det ska motverka att man slår sig själv för bröstet.

Henrik Rydström förklarar:

- Som människa söker man alltid tillfredsställelse, men man ska aldrig vara nöjd. Man måste bli hungrig igen.

- Man ska åka till Råsunda och gå för tre poäng.

Annons

Årets framgångssaga tror han - precis som tränaren - föddes i den klanderfria avslutningen på fjolårssäsongen, då Kalmar gick obesegrade genom de sju sista omgångarna.

- Efter 0-5, 0-5 mot Göteborg och Helsingborg gick vi över till 4-5-1. Det paradoxala är att utgångspunkten var en defensiv uppställning, men att den visade sig vara jävligt bra offensivt för oss, säger lagkaptenen.

TT: Känns det som ni har guldet i sikte?

- Det vi känner nu är att det är skitkul att leda allsvenskan, oavsett om det är omgång tre eller 23. Jag tänker egentligen inte särskilt mycket på tabellen.

TT: Om du ändå ska nämna största guldkonkurrenterna?

- Jag har hela tiden sagt Elfsborg. De har bara släppt in fem mål hittills och det är ruskigt imponerande.

- Deras Lasse Nilsson har sagt att det är lättare att jaga än att jagas. Men så känner inte jag. Förra året hade vi alla dagar bytt med Blåvitt i toppen. (TT)

Lisa Edwinsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons