Annons

Jankowski hade sin bästa tid i Trelleborg

Det var roligt sist han var här och det var roligt att komma tillbaka. Det tyckte målvaktshjälten Ryszard Jankowski när han återvände till Trelleborg för första gången på tio år.
Sport • Publicerad 14 juli 2005

Innan matchen i onsdags stod gamle TFF-nestorn Bengt Cederberg tillsammans med Ryszard Jankowski på TFF:s kansli. De glodde ner i en pärm. Cederberg hade plockat fram pressklippen från 94.

Jankowski var i Trelleborg mellan 91 och 95 " klubbens främsta glansperiod hittills. Han var antagligen den individuellt främsta orsaken till lagets osannolika Uefacup-framgångar. Målvaktstränare Jan Ericsson har beskrivit bortamatchen mot Blackburn "som något av det svettigaste jag sett vad gäller målvaktsspel". – AIK Stockholm hemma, vi vann med 1-0, var min bästa match. Kanske Janne inte såg den matchen, säger Jankowski och skrattar.

Annons

Det syntes på polacken att han var glad och rörd över att vara tillbaka. Hans svenska är knagglig men uttrycksfull:

– Mycket bra att träffa gamla kompisar, som Bengt.

Vångavallen har förändrats sen du var här förra gången va?

– Fantastiskt fint med nya läktaren. Gräset mycket bra, perfekt, som det var då.

Ryszard Jankowski bor numera ungefär en mil utanför Poznan, i en mindre stad.

Han spelar i Lech Poznans Old Boys-lag och jobbar för tillfället med distribution av CD och DVD. Han har varit målvaktstränare i perioder men just nu ger det för dåligt betalt.

– Jag får vänta på bättre tider.

Han missförstår en fråga som jag ställer och säger:

– Trelleborg är nu precis som då. De kan gå upp i allsvenskan och sen nästa steg spela i Uefacupen. Om hans tid i Trelleborg säger han:

– Det var den bästa tiden i min karriär. Janne var mycket bra och Tom också, de la upp ett program för mig när jag skadade mig. Janne var mycket, mycket bra tränare och kompis.

Annons

En gång tidigare har TFF försökt bjuda över sin gamle stjärnmålvakt. Det var förra året när det gamla "Uefalaget" hade jubileumsmatch på Ymorvallen.

– Jag kunde inte komma då, jag jobbade för mycket. Nu ringde dom igen och då måste jag bara komma. Och det är fantastiskt, avslutar den väldige polacken med en gest utåt sommargrönskan.

Markus Karlsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons