Annons

Jan är domarnas favorit

Varje år delar Trelleborgs Fotbolldomareklubb ut "Svettdroppen" som går till den fotbollsledare på Söderslätt som visat extra gott ledarskap. Priset delas traditionellt ut under TA-cupens finalkväll och senast i raden prisade ledare är Jan Jeppsson, Lilla Beddinge BK.
Sport • Publicerad 17 januari 2007
TA-sporten möter Jan A Jeppsson i klubbhuset på Thurevallen. Varje dag uträttar han administrativa tjänster åt LBBK – antingen från kansliet eller hemifrån.
TA-sporten möter Jan A Jeppsson i klubbhuset på Thurevallen. Varje dag uträttar han administrativa tjänster åt LBBK – antingen från kansliet eller hemifrån.Foto: 
Jan Jeppsson med "Svettdroppen" – som traditionellt dleas ut av Trelleborgs Fotbolldomareklubb under TA-cupens finalkväll. Priset delas ut till en ledare på Söderslätt som "uppträtt på ett extra sportsligtoch fint sätt mot domare och andra i fotbollssammanhjang". @08 Bildbyline:Bild: Tomas Nyberg
Jan Jeppsson med "Svettdroppen" – som traditionellt dleas ut av Trelleborgs Fotbolldomareklubb under TA-cupens finalkväll. Priset delas ut till en ledare på Söderslätt som "uppträtt på ett extra sportsligtoch fint sätt mot domare och andra i fotbollssammanhjang". @08 Bildbyline:Bild: Tomas NybergFoto:  
070116 Jan Jeppsson Bild:Tomas Nyberg
070116 Jan Jeppsson Bild:Tomas NybergFoto: 

Ofta kommer ledarskapet fram efter en avslutad karriär och i Jan Jeppssons fall har därmed ledarbanan redan blivit lång:

– Ja, jag fick benet avsparkat redan som 23-åring, 1958, och det innebar, att jag fick sluta spela.

Annons

TA-sporten möter Jan där han – förutom hemma hos hustru Britta, så klart – trivs som allra bäst. Nämligen i klubbhuset på Thurevallen hemma i Beddingestrand.

– Vi flyttade hit, från Klagstorp, 1985 och vi trivs jättebra här.

I princip varenda dag står han till tjänst åt LBBK – antingen i det lilla kanslirummet eller hemifrån:

– Jag ansvarar för seniorerna som administratör. Det handlar om domaretillsättning, matchtider, kontakt med andra föreningar med mera. Jag har bra kontakt med alla, tycker jag. Oavsett det handlar om våra båda tränare, Lars Hansson och Magnus Lagerborg, domarna eller andra och jag trivs med "jobbet".

Rent formellt gäller Jan "A" Jeppsson och A:et är viktigt för Jan:

– Ja, det står för Anders – ett ädelt namn! Han växte upp i Nötesjö, utanför Börringe, där pappa var lanthandlare. Jan blev aldrig "krämare" på riktigt men kanske nästan ändå:

– Jag blev spannmålshandlare och det trivdes jag också med.

Som spannmålsexpert och just handlare verkade han inom "rörelsen", vilket innebär i tur och ordning:

– Jag inledde på Lokalföreningen i Klagstorp och var sedan i Anderslöv, innan jag kom tillbaka till Klagstorp. Därefter avrundade jag på spannmålsanläggningen i Alstad och i Dalby.

Som fotbollsspelare inledde han också i Klagstorp och när han berättar om sin karriär, meddelar han också en "nyhet":

Annons

– Klagstorp som förening vilade under de första åren av 50-talet och då spelade jag istället med Anderslöv. Sedan hade jag två jätteroliga år som junior i Stavsten, innan jag sedan återvände till Klagstorp 1953.

Jan berättar om gamla "goda tider" och från Stavstenseran minns han bland annat följande:

– Vi åkte tåg till nästan alla bortamatcher vilket var jättetrevligt. En gång skulle vi spela på Bornholm och då skjutsades vi till Ystad i Nils P Wibergs ena "grisabil".

Den kände Trelleborgsåkaren var då ordförande i Stavsten.

Efter Klagstorps omstart blev det fotbollsroligt hemmavid ytterligare fem år. Sedan tog det alltså abrupt slut:

– Vi spelade på Romelevallen i Veberöd och mötte Vomb. Ena skenbenet splittrades och benflisor stack ut och det innebar ett helgipsat ben under tio månader. Just i år är det extra uppåt på Thurevallen och anledningen är flera:

– Ja, att vi gick upp i sexan i höstas innebär en rejäl nytänding och vi har fått massor av duktiga nyförvärv . Vi är mellan 20 och 25 under varje träningspass.

I LBBK har man beslutat att inte betala för någon ny spelare och Jan tycker också att det blivit en konstig snedvridning i klubbarna:

– Ja, varför betala för spelare eller till spelare? Det vore i så fall bättre att betala för ledare och det är jättesvårt att få tag i nya, avrundar Jan A Jeppsson.

Vintertid innebär träning i Smygehamn för Lilla Beddinge BK och just "Smyge" är ytterligare en anledning till uppgången i Beddingestrand. Från i år samarbetar nämligen – som TA-sporten tidigare informerat – LBBK och Östra Torp Gif på ungdomssidan.

Annons

Det är alltså Trelleborgs Fotbolldomareklubb som instiftat "Svettdroppen". Så här säger ordföranden, Rickard Ljungblad, när det gäller valet av Jan Jeppsson:

– Jan är verkligen sportslig och mycket trevlig som ledare. Det stämmer också väldigt väl in på de kriterier vi vill lyfta fram i och med Svettdroppen. Priset ska gå till en ledare som just uppträder på ett extra sportsligt och fint sätt gentemot domare och andra i fotbollssammanhang.

Sigge Hansson

0410– 545 24

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons