Jakten på kontraktet går vidare

TFF jagar nya spelare. Christian Hemberg och Marko Kotilainen jagar kontrakt med en fotbollsklubb. Duon har några träningar på sig att visa upp sitt kunnande. "Som provspelare måste man prestera under en kort period. Det gäller att göra sitt bästa", säger Christian Hemberg.
Sport • Publicerad 24 januari 2007
Christian Hemberg är en i raden av testspelare som söker lyckan i TFF. "Det är alltid jobbigt att inte veta. Jag vill spela så högt upp som möjligt, det vill väl alla", säger Hemberg. @08 Bildbyline:Bild: Claes Nyberg
Christian Hemberg är en i raden av testspelare som söker lyckan i TFF. "Det är alltid jobbigt att inte veta. Jag vill spela så högt upp som möjligt, det vill väl alla", säger Hemberg. @08 Bildbyline:Bild: Claes NybergFoto:  

Första testperioden blåste bort. När Marko Kotilainen och Christian Hemberg nu återkommit till Trelleborg för att finna lyckan i form av ett kontrakt med en allsvensk klubb har snön kommit till Söderslätt.

- Jag klagar inte. Vädret är inte så mycket att göra något åt, säger Kotilainen.

Som testspelare har han erfarenhet från klubbar både utomlands och i Sverige och han har vant sig vid skilda förutsättningar - och mottaganden.

- Jag provtränade med en utländsk klubb och fick kläderna kastade i ansiktet. Först när jag gjorde bra ifrån mig betedde de sig annorlunda, säger Kotilainen. 21-åringen har tidigare i vinter försökt övertyga Malmö FF om sin kapacitet.

I förra veckan var han och testade med en dansk klubb.

- Det har jag ingen kommentar till. Vad jag gjorde förra veckan är hemligt, säger han.

Det är dock ingen hemlighet att han gärna blir erbjuden kontrakt av TFF. Livet som testspelare är nämligen…

- Jobbigt! Jag vill ju inte provträna hela tiden. Jag är inte här för skojs skull, förhoppningsvis får jag stanna.

Hur är det att träna med TFF?

- Ett lag som Trelleborg, som söker en yttermittfältare, är perfekt att komma till. Om man däremot kommer till ett lag som har full trupp redan, måste man göra sitt absolut bästa för att övertyga. Då ska man ju slå ut någon.

Vad tror du tränarna tittar på?

- Det fotbollsmässiga, helt klart. Det sociala spelar mindre roll, bara man inte visar sig vara en Totti (Francesco, lagkaptenen i Roma som i helgen skämde ut sig igen) så ska det inte vara någon fara. Både Marko Kotilainen och Christian Hemberg ska granskas i helgens turnering i Växjö.

- De två gjorde bra ifrån sig rent fotbollsmässigt under första veckan. Nu får vi se dem i matcher också, säger TFF-tränaren Conny Karlsson.

- Vi är också väldigt noga med hur nya spelare fungerar i gruppen. Där har två från Göteborg, som i det här fallet, mycket lättare jämfört med två från Zimbabwe.

Vad tittar ni på?

- Det blir trångt i bussen och det finns alltid något man kan plocka med sig. I Trelleborg har vi en fantastiskt fin grupp och vi är noga med att det inte ska bli någon splittring.

- Men under åren i TFF tror jag inte att någon har fallit ifrån på sociala grunder, säger Conny.

Så för Marko Kotilainen och Christian Hemberg gäller det alltså att visa att de duger på planen, samt att de sköter sina kort vid sidan av.

Annars riskerar de få fortsätta testspela för att få ett kontrakt.

- Det är alltid jobbigt att inte veta. Jag vill spela så högt upp som möjligt, det vill väl alla, säger Hemberg.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.