Annons

"Jag kom till insikt"

På måndagens årsmöte fick Morgan Thulin fortsatt förtroende som ordförande TSS. Samme Morgan Thulin som för ett år sedan satt i den styrelse som elitsimmarna revolterade mot.
Sport • Publicerad 1 mars 2005

För tre veckor sedan var Trelleborgs Simsällskap utan ordförande. På ett extra föreningsmöte valdes Morgan Thulin. På måndagen blev han omvald.

Morgan Thulin satt med i TSS styrelse innan Trelleborgssimningen splittrades. Redan då var stämningen infekterad. Morgan Thulin var med och fattade beslut som hämmade simmarnas utveckling.

Annons

Nu har han en klarare syn på vad en förening ska stå för.

– Jag kom till insikt att TSS inte arbetade för föreningarnas bästa. Egentligen förstod jag detta först i januari i fjor när simmarna protesterade mot styrelsen när de ville ha bort Sven-Bertil Mattsson (chefstränaren). Så är det alltid " det är studenter och de unga som tänker klart, säger Morgan Thulin. Han började undersöka hur saker och ting förhöll sig. Bland annat minskade föreningen stödet till Mattias Ohlin bara månaderna innan OS. Samtidigt fortsatte styrelsen arbetet med att få bort "Bebbe" Mattsson.

Tidigare hade Morgan Thulin inte ifrågasatt varför tränare slutat i TSS. Han ringde upp några av dem och konstaterade att flera motarbetats av styrelsen.

Vad är det som säger att den nya styrelsen i TSS inte ska göra om de här misstagen?

– Vi känner att vi har ett stort stöd från medlemmarna och framför allt bland simmarna. Jag tror också att man som styrelsemedlem inte ska sitta för länge. Det är lätt att bli blind om man sitter år ut och år in.

Det är en av anledningarna till att Morgan Thulins tid som ordförande bara blir ettårig. Björn Lindström, med förflutet som simmare på juniorlandslagsnivå, valdes in i styrelsen och väntas ta över på ordförandeposten 2006.

– Björn var aktuell redan i år men behöver bli varm i kläderna. Det behövs någon utifrån, en ledare som inte hunnit bli infekterad av det som hänt inom simningen, säger Morgan Thulin. TSS redovisar en förlust för verksamheten 2004 på 94 000 kronor och ekonomin måste förbättras.

– Vi måste hitta sponsorer till Mattias Ohlin som sagt att han ska fortsätta satsa. Vi måste hitta sponsorer till de andra simmarna på elitnivå. Tyvärr finns det inte så mycket pengar i sporten som man kan önska, simningen är dålig att sälja sin sport, säger Morgan Thulin och nämner friidrotten som kommit betydligt längre.

Nu hänger mycket på vad klubbarna kan ordna fram vad gäller sponsorintäkter och där är Morgan Thulin ändå positiv.

– Det krävs mer pengar men vi har en marknadssektion som jobbat hårt under hösten och som under det sista halvåret drog in lika mycket pengar som var budgeterat för helåret 2004. Signalerna är positiva och framför allt har folk ställt upp för föreningen på ett härligt sätt.

Annons

På årsmötet hyllade ordföranden bland andra Mattias Ohlin och det faktum att "Mattias betalat ett högt pris för sin lojalitet mot klubben både ekonomiskt och sportsligt". Sedan riktade han sig till simmarna:

– Ingen styrelse i världen kan få en simmare till världsmästare. Men en styrelse är till för de aktiva och ska skapa förutsättningar för framgång.

Martin Falkenby

SIMNING TRELLEBORG
SIMNING TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons