Annons

"Jag känner att jag är bra just nu"

Bedömare anser att Mustafa El-Molla är den bäste amatören i Europa i supertungvikt. Men trelleborgaren tränar inte lika hårt som konkurrenterna och är inte ens bäste amatör i Sverige. I kväll går Mustafa en match som ska föra honom upp i rankingen.
Sport • Publicerad 18 december 2009
Foto: 
Foto: 

Landslagslägret i somras gav Mustafa El-Molla blodad tand. Den här säsongen skulle bli hans bästa i karriären.

Men saker utanför ringen föll inte på plats. Mustafa skötte inte kosten, klädde sig inte för det allt kyligare klimatet. Han tränade allt mindre i takt med att förkylningarna träffade honom.

Annons

Och träning var just vad han behövde. Redan i somras blev supertalangen varse att han låg efter, han klarade inte förbundets konditionstest.

Blagoj Kitanoski och Ingmar Fors försökte få fart på Mustafa El-Molla. Tränarna gav nästan upp.

– Det hände mycket konstiga grejer vid sidan av, säger Mustafa. Men det var den perioden. Nu tränar jag mycket.

Mycket innebär sju pass i veckan, ibland två pass om dagen. Det innebär att Mustafa ökat träningsdosen några hundra procent. Ingmar Fors berättar att Mustafa ringde till klubb- och träningskamraten Rastgar Ismaeli direkt efter JSM-guldet för två veckor sedan och frågat om han ville träna dagen efter.

– Jag har kört mycket kondition, så som det känns är jag faktiskt i form. Jag orkar mer, jag mår bra. När jag vaknar på morgonen känner jag att jag vill träna.

I kväll går han match mot Robin Håkansson i BK Fox julgala i Kirseberg. Höllvikenboxaren borde vara klar favorit med tanke på att han har gedigen träningsbakgrund och gått flera matcher under hösten.

Tränaren Christer Ekberg tror på sin adept, men hissar varningsflagg för Mustafa El-Molla.

– Molla har inte matchat, därför är han fräsch och säkert är han hungrig också. Det vet vi ingenting om, inte förrän det är dags. Först då ser man, säger Ekberg.

Men med tanke på att Mustafa bara har gått en match i höst måste det vara fördel Robin?

– Även om han inte gått några matcher så behöver han inte vara ur form. Har du inte cyklat på ett tag så nog fan vet du hur man cyklar. Jag misstänker att Molla har kört som fan, det ska de göra till en sådan match.

Annons

Och även om träningen först kom igång i mitten av november så tycker Mustafa att han förberett sig väl till kvällens drabbning.

– Det ska bli kul som fan. Det var länge sedan jag boxades och jag har tränat skitmycket. Jag vet att jag klarar det. Jag har inte gått mer än en match, men jag känner mig ändå säker på min boxning, säger Mustafa.

Kommer Robin att bli överraskad?

– Nej det tror jag inte. Han vet om att jag kan den här sporten. Kanske är han överraskad att jag är tillbaka. Jag känner att jag är bra just nu.

Vad betyder matchen för dig?

– Matchen är mycket viktig för mig. En seger visar att träningen gett resultat. En förlust och jag får fortsätta träna. Jag behöver boxningen. Jag är uppväxt med boxningen. Jag hoppas att den ska ta mig vidare.

I inbördes matcher är det helt jämt, 2–2, och även om Mustafa och Robin kommer till matchen med olika förutsättningar är boxning enkel matematik för Christer Ekberg.

– Ingmar har gjort sitt jobb med Molla. Jag har gjort mitt lilla jobb med Robin. Boxning handlar inte om formkurvor och diagram. Boxning är inte matematik. Boxning handlar om vad du har mellan öronen. Det är de gamla instinkterna som gäller i ringen. Här har vi två starka gossar som går upp och den av dem som vill mest vinner.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons