Annons

"Jag går gärna talangutbildning varje år"

Elin Karlsson var med i förra årets talangsamling för unga ryttare, Future Factory. Elin har ett råd till årets deltagare: "Ta vara på möjligheterna ni får. De kanske aldrig kommer igen."
Sport • Publicerad 5 juni 2009

TRELLEBORG. Elin från Simremarken har just kommit hem efter att ha förberett hindren till fredagens kurs. Det är Fredrik Spetz som håller en hoppkurs för tolv ryttare på Trelleborgs Ryttarförening.

Tanken var att Elin Karlsson skulle ha sommarjobbat hos just Fredrik Spetz i Norrköping, men drömjobbet sprack.

Annons

– Han bröt nyckelbenet och kan inte rida så mycket. Därför har han lånat ut hästar och har ingen användning av mig.

Elin lärde känna Fredrik Spetz när han var bosatt på Söderslätt som beridare hos förbundskapten Maria Gretzer.

Kontakter inom sporten är viktiga, för att inte säga nödvändiga om man ska nå framgång. Och kontakter fick Elin massor av under året med Future Factory.

– Jag fick många kompisar och det har betytt mycket. Det var ett lärorikt år, verkligen. Vi fick lära oss massor, fick mycket träningshjälp och föreläsningar om kost, sponsorer och media.

Är du en bättre ryttare i dag jämfört med för ett år sedan?

– Som ryttare utvecklas man hela tiden. Snarare är det rent mentalt, att jag känner att jag har mer att utgå ifrån. Det är ofta som jag går tillbaka, senast häromdagen faktiskt, och tänker på något som vi gick igenom. Egentligen borde man gå en sådan här talangutbildning varje år.

– Utbildningen var riktigt bra, och bara att bli uttagen som talang är peppande och kul.

Elin Karlsson fyller 17 år på söndag och hennes resa mot toppen har bara börjat. I våras tävlade hon för första gången i en internationell tävling, Baltic Cup i Helsingborg. Hon fick också motta ett pris vid skånska ryttargalan i Lund, Tore Johanssons minnesfond.

– Ett väldigt fint pris, ett kompispris kan man säga. Någon, jag vet fortfarande inte vem, skickade in ett anonymt brev varför just jag skulle bli vald. Jag har alltid trott på att vara mån om kamraterna för att man själv ska nå långt. Man ska trösta och man ska gratta och jag känner också att jag får så mycket tillbaka.

Johan Silfversten Bergman
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons