Annons

"Jag älskar boxningen så mycket"

Mustafa är 16 år och fruktad av motståndarna. Senast i helgen då en åtta år äldre boxare inte ens ville ställa upp. "Han kom inte upp i ringen. Vet inte varför, men han ville säkert inte möta mig".
Sport • Publicerad 8 november 2007
Han har både OS och en proffskarriär som framtidsmål. Mustafa El-Molla, 16 år, är tungviktsboxaren som inte sätter några gränser. Bild:Tomas Nyberg
Han har både OS och en proffskarriär som framtidsmål. Mustafa El-Molla, 16 år, är tungviktsboxaren som inte sätter några gränser. Bild:Tomas NybergFoto: 

Själv fruktar han ingen. Mustafa tävlar i supertungvikt. Klassen som många anser vara den enda som räknas, ungefär som 100 meter i friidrott.

Bäst i Sverige i sin ålder, kanske bäst i Norden och en av de bästa i Europa.

Annons

Mustafa El-Molla är just nu rankad fyra av alla svenska supertungviktare och på väg mot en karriär i rampljuset.

- Mitt mål är att bli så bra som möjligt, att vinna så mycket som möjligt. Helst vill jag komma till OS. Och jag vill bli proffsboxare.

Inom proffsboxningen finns stora pengar att tjäna, särskilt för en tungviktare.

- Men pengar är inget jag tänker på. Jag tar det steg för steg och jag vill inte att det ska gå för snabbt.Förra året vann Mustafa junior-SM. I semifinalen svarade han för karriärens bästa match mot Fredrik Kärna, 18 år och regerande mästare.

- Då var jag i form, allt var på plats; konditionen, snabbheten rörligheten.

Där ligger tjusningen i boxning enligt Mustafa.

- Att gå matcher, att kunna slå ut och att vara bra på sin sport. Skönaste känslan är att vara otrött efter en match när man gjort en av sina bästa matcher i karriären.

Mustafa är inte någon som skryter om sina meriter eller vad han kan. Han är en lugn person som har passion för boxning och det har hjälpt honom på vägen mot eliten.

- Jag älskar boxning så mycket. En gång har jag tröttnat, då gjorde jag uppehåll på två veckor. Boxning är det jag gillar, boxning är det jag kan och det är därför jag gillar det. Fyra eller fem pass i veckan drillas Mustafa av tränaren Ingmar Fors. Även om det ibland tar under passen så stretar Mustafa emot lusten att välja vila framför pina.

Det tackar han Ingmar för.

Annons

- Även om kroppen är trött så vet jag att han aldrig kommer att sluta tjata på mig. Och innerst inne vet jag att det är bättre för mig att fortsätta.

- Ingmar är en jättebra tränare. Han håller igång mig hela tiden, har hjälpt mig med allt och tränat mig i mer än sex år.

Mustafa har även sysslat med lagsporter som basket och fotboll. Boxning är en individuell sport som kräver mod.

- Man har sin tränare som sekond som hjälper en innan och i pauserna. Men själva boxningen, där är det du ensam som levererar allt. Det är du och din motståndare som gör matchen.

Du är lugn utanför ringen, hur är du innanför?

- I ringen är jag avslappnad. Jag är inte där för att visa upp mig. Det kan bli vinst eller förlust och man får ta det som det kommer.

- Jag tänker aldrig på att jag kan skada min motståndare eller att jag själv kan bli skadad. Jag är inte ute efter att skada någon och jag får själv ta smällar. Det är inget att gråta över.

Tuffingen från Trelleborg - 187 cm lång och 110 kilo tung - har nu bara ett problem: få vill möta honom.

Närmast väntar ungdoms-SM i Landskrona.

- Jag vet inte om det blir någon match. I Göteborg i helgen fanns det ingen att möta i ungdoms- eller juniorklassen. Jag gick upp i senior, vann en match och den andra matchen, finalen, vann jag på w o.

Annons

I april väntar senior-SM. Då, i kamp om medaljerna, kommer motståndarna inte undan.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons