Italienska försvaret bakom 1–1

Italiens världsmästare lever farligt i EM. Bara en jätteräddning av Gianluigi Buffon räddade en poäng och fortsatt hopp om kvartsfinal i 1–1 matchen mot Rumänien.
Sport • Publicerad 13 juni 2008
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto:

Grupp C, dödens grupp, gör verkligen skäl för namnet. Italienska fans fick en nära-döden-upplevelse när bakåtnicken från Barcelonabacken Gianluca Zambrotta nådde Adrian Mutu som iskallt sköt 1-0 för rumänerna i 55:e minuten. Men bara minuten senare väckte mittbackarna Giorgio Chiellini och Christian Panucci liv i det italienska liket. På en hörna nickade Chiellini fram bollen till Panucci som satte 1-1.

Med tio minuter kvar fick Mutu chansen att sänka Italien efter att Panuccis neddragning av en rumän gett rumänerna en billig straff. Men Buffons kombination av uppåtsträckta högerhanden och fot stoppade Mutus skott.

Båda lagen bjöd upp till ett betydligt roligare spel än i första gruppomgången. Bland annat så hade Roberto Donadoni bytt ut nästan halva laget som förlorade mot Holland med 0-3. Alessandro del Piero som var inhoppare då fick nu starta, dessutom som lagkapten.

Italien borta ha haft 1-0 i första halvlekens sista tilläggsminut. Men ena linjedomaren vinkade - felaktigt- för att Luca Toni var offside när han nickade in bollen.

Just inlägg till Bayern München-jätten, framför allt från Fabio Grosso, ordnade de hetaste italienska chanserna i första halvlek. Men Bogdan Lobont var strålande i Rumäniens mål även om han vid ett tillfälle var på väg att backa in i eget mål med bollen i famnen när han räddade bollen. Framåt var rumänerna inte ofarliga, tvärtom. Fast där var det långskott och frisparkar som skapade målchanserna. Bland annat styrdes Cristian Chivus frispark i ena stolpen. Två rumäner skallade ihop direkt efter stolpträffen och Mirel Radoi skadades så allvarligt att han fick föras till sjukhus.

Frågan är nu om Buffons straffräddning bara var konstgjord andning för Italien. Matchen mot Holland på tisdag kan bli världsmästarnas sista i detta mästerskap. (TT)