Annons

Isaksson längtar till avspark

Efter en jobbig säsong som reserv blickar Sveriges målvaktsetta framåt. Uppladdningen inför fotbolls-EM är i gång, och känslan är god: "Jag mår bra", säger Andreas Isaksson — som längtar till EM-premiären.
Sport • Publicerad 19 maj 2008
Andreas Isaksson. Bild: Scanpix
Andreas Isaksson. Bild: ScanpixFoto: 

Det är den han tänker på nu, dagarna före Sveriges inledande EM-läger i Stenungsund (22—26 maj). Den välbekanta och flitigt belysta situationen i Manchester City har han lagt bakom sig.

Det sura beskedet i vintras att managern Sven-Göran Eriksson satsade på Joe Hart som förstemålvakt, med Andreas Isaksson som reserv, satte fart på spekulationerna. Mobilen ringde jämt, och säsongen blev tung:

Annons

- Man vill spela hela tiden, det är mitt jobb. Får man inte spela så blir man påverkad. Men motgångarna har stärkt mig, och jag känner att jag är mentalt starkare än tidigare, säger Andreas Isaksson.Men den svenske landslagsmålvakten behöver all träning han kan få. Och matcher.

Tillfällena finns mot Slovenien den 26 maj och Ukraina den 1 juni:

- Det handlar om få reda på om tajmingen finns, om att jag är bra med, och inte bara känner så.

- Men jag har tränat hårt i England och spelat bra B-lagsmatcher. Tanken på EM har hållit mig uppe, och jag har velat hålla mig i så bra form som möjligt. Jag har gjort vad jag kunnat, säger Isaksson.

När han väl fick spela från start i Premier league i den sista omgången mot Middlesbrough släppte han in åtta mål. City förlorade med 1—8.I förra veckan körde han för fullt under två dagar i välkänd, trygg miljö på Vångavallen i Trelleborg för sin gamle mentor, brevbäraren Jan Eriksson.

Han om någon känner Isaksson väl, och han är inte det minsta orolig för sin förre elevs förmåga i EM:

- "Isak" är träningsnarkoman, noggrann, har allting i sig och har aldrig gjort en dålig landskamp. Hur lite han än spelat så har han presterat.

Isaksson blev dessutom drillad under tre dagar i Malmö av landslagets målvaktstränare Lennart Ljung, assisterande förbundskaptenen Roland Andersson samt förre målskytten i landslaget, Thomas Sjöberg.

TT: Men att få matchtempo i kroppen är väl viktigt?

- Det gäller för alla i laget. Men träningen är minst lika viktig. Och det är faktiskt en hel del tid kvar innan EM börjar, och många träningar med hög nivå och två träningsmatcher, säger Isaksson.

Annons

TT: Hur ser du på Sveriges chanser i mästerskapet, det femte i rad?

- Vi har skador, och jag hoppas att de flesta blir friska och att vi har fått ihop det när EM börjar. Sverige har gått vidare tre gånger, så alla vet vad som krävs.

Den 22 maj samlas landslaget i Stenungsund.

Innan dess har Andreas Isaksson kopplat av med familjen under en minisemester på solig och varm plats söderut.

Bo Harmby/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons