Annons

Isaks svit sprack – etta ändå

Två svenska målvakter var i fokus när FC Köpenhamn tog emot PSV Eindhoven i Europa League. Målvaktskampen mellan Johan Wiland och Andreas Isaksson på Parken slutade som matchen – 1–1. Även om Andreas Isakssons svit sprack riskerar han inte att förlora sin landslagsplats.
Sport • Publicerad 6 november 2009
Foto: 

Andreas Isaksson hade inte släppt en enda boll förbi sig i klubblaget under drygt en månad.

Men det är klart att målet skulle komma. På Parken också av alla ställen, samma arena som Jakob Poulsen för tre och en halv vecka sköt Danmark till VM och Sverige bort från samma mästerskap.

Annons

Det var dessutom danske landslagsmannen Jesper Grönkjaer som gjorde målet i går, på straff i den 40:e minuten. Straffen var Isaksson chanslös på.

Hemma i tv-soffan satt målvaktstränaren i TFF, Janne Eriksson, och kunde inte minnas när han såg sin adept rädda en straff senast.

– Det är en jäkla bra straff han slår, Grönkjaer. Han kamouflerar det bra, säger Eriksson till TA-sporten.

Är det en svaghet han har, Isak, att han sällan tar en straff?

– Det vet jag inte om det är en svaghet. Det handlar om tur också och någon gång ska han ju ta en straff.

Janne Eriksson förordar att man som målvakt står kvar så länge som möjligt, allt för att störa skytten. Men Andreas Isaksson chansade i går igen.

– Han gör ju det, men det där är något jag påtalar för alla målvakter jag har, att inte chansa.

PSV Eindhoven är hittills obesegrat i Europa League, men låg skrynkligt till under den första halvleken på Parken då Andreas Isaksson räddade laget flera gånger om.

– Han gör en riktigt bra räddning i början när han slänger sig till vänster och sedan tar han ett bra skott till, säger Janne Eriksson.

FCK-tränaren Ståle Solbacken tyckte att hans lag skapade tillräckligt med chanser för att vinna matchen.

Annons

– Vi var det bättre laget. De skapade en eller två chanser i matchen då vi blev trötta i mitten av andra halvlek. Men vi skapar de största chanserna och förtjänade segern, sa han till sporten.dk.

Om Isaksson briljerade i första halvlek var han desto mer illa ute i andra. Särskilt i slutskedet då han kom ut fel på en hörna.

Atiba Hutchinson nickade men Isak räddades av en medspelare som slog undan bollen på mållinjen. Ett givet mål annars.

– Det är en svår situation. Hade han stått kvar på linjen där så hade han nog inte tagit nicken, menar Eriksson.

Men PSV höll undan och knep en poäng till FCK-kaptenen Hjalte Nörregaards förtret.

– Vi kom fram till några stora möjligheter i slutet, där vi kunde ha gjort mål. Vi skapar mycket mot ett lag som inte släppt in ett mål på sju matcher, sa Nörregaard.

Med ny förbundskapten i Erik Hamrén kommer det säkerligen bli en hel del förändringar i det svenska landslaget framöver. Men när det gäller målvaktsplatsen är Andreas Isaksson ohotad enligt Janne Eriksson.

– Det finns bara en etta! Så är det bara, Andreas är i en klass för sig. Wihland (chanslös på PSV:s kvittering) har spelat bra i FCK och frågan är om inte han är nummer två, jag håller honom högre än John Alvbåge, säger målvaktstränaren.

Han får medhåll av Elfsborgs Anders Svensson när det gäller landslagets förstemålvakt.

– Andreas Isaksson är fortfarande vår nummer ett, men det är kul att så många andra målvakter visar framfötterna, sa landslagsmittfältaren i Tv4-studion.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons