Isak slipade formen på hemmaplan

Landslagsstjärnan Andreas Isaksson var på tisdagen tillbaka där karriären började. På Vångavallen slipade han EM-formen under ledning av läromästaren Janne Ericsson. "Vi känner varandra bra", säger Isak.
Sport • Publicerad 13 maj 2008
Landslagsmålvakten Andreas Isaksson slipar EM-formen på Vångavallen. Bild: Tomas Nyberg
Landslagsmålvakten Andreas Isaksson slipar EM-formen på Vångavallen. Bild: Tomas NybergFoto: 

Med 28 dagar kvar till EM-premiären mot Grekland är det kanske trygghet landslagsmålvakten bäst behöver. Detta efter en säsong där den 26-årige målvakten varit bänkad i klubblaget Manchester City och när han fick välbehövlig matchning släppte han in åtta mål i söndags.

- Skönt att vara tillbaka där jag började karriären. Det är skönt att träna här, säger han efter passet på Vångavallens C-plan med TFF-målvakterna Johan Dahlin och Fredrik Fritz Persson.

Senast han tränades av Janne Ericsson var för ett år sedan, inför EM-kvalmatchen mot Danmark.

- Det känns inte som att jag varit borta så länge. Janne har bra idéer, vettiga åsikter och det är skönt att snacka fotboll med honom. Det finns alltid saker att diskutera och oftast håller vi med varandra, vi känner varandra bra.

Övningarna är de vanliga: reaktionsträning med studsnät, snabba fötter och spänstiga hopp.

Isak känner igen sig och mellan målvakterna är stämningen lättsam.

Då är det lätt att glömma 1-8-förlusten mot Middlesbrough.

- Vad ska jag säga? Klart det är frustrerande att släppa in åtta mål, men vad jag än säger så blir det bara fel och det är därför jag valt att inte snacka om det, säger Isak i en första kommentar efter förnedringen.

- Efter 0-2 i paus och en man utvisad så ska vi bara stänga till matchen, så att den slutar 0-2 eller 0-3.

Andreas Isaksson fick ingen hjälp alls av medspelarna.

- Det är aldrig kul att släppa in åtta mål. I min första reservlagsmatch släppte jag in nio mot Halmstad. Det kanske var värre då än vad den här förlusten är.

Han tränar i Trelleborg på lördag igen. Dessförinnan väntar träning med landslagets målvaktstränare Lennart Ljung i Malmö.

Landslaget samlas i Stenungsund 22 maj, två landskamper följer - Slovenien och Ukraina - innan EM-äventyret i Schweiz och Österrike.

- Jag har sett fram emot EM hela våren och det är klart att det varit en morot för mig. Det är därför som jag spelat B-lagsmatcher som inte alltid är det roligaste, men det behövs för att hålla sig i form.

Är du i form?

- Ja, jag tycker det. Det känns ganska bra. Jag behöver göra en bra match för att komma igång.

Han erkänner att säsongen varit tung med endast sex A-lagsmatcher med sitt City.

- Det har varit jobbigt eftersom jag inte har spelat, men jag går ändå stärkt ur säsongen. Jag mår bra.

Janne Ericsson är inte orolig för sin adept.

- Han ser bra ut, det tycker jag ju alltid. Och han har alltid varit bra i landslaget. Speltiden oroar inte; han är stark mentalt, är träningsnarkoman och visade mot Brasilien att han har spelet i sig - det sitter i ryggmärgen.

När Andreas Isaksson släppte in ett mål i allra sista övningen, så gav Janne honom en chans till.

- Man slutar inte med mål, förklarar Janne.

Psykologin är en viktig faktor och Andreas Isakssons kroppsspråk visar att han trivs med att vara tillbaka på Vångavallen. På TA-sportens fråga när han kommer spela för TFF igen, svarar han:

- Någon gång blir det nog, det får jag hoppas, säger Isak och ler.

Men först väntar bland annat ett EM för landslagsmålvakten från Smygehamn.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.