Annons

Isak: Det gäller att tro på sig själv

Skadad. Bänkad. Ifrågasatt. Andreas Isaksson har haft en tung säsong i Manchester City. Men i lördags fick han äntligen chansen från start. För TA-sportens utsände berättar "Isak" om skadorna, den tuffa konkurrensen och sina tankar om sommarens EM.
Sport • Publicerad 30 november 2007
Given i landslaget men i svensklaget Manchester City går det tyngre. I lördags fick Andreas Isaksson äntligen förtroendet i ligan. @08 Bildbyline:Arkivbild: Scanpix
Given i landslaget men i svensklaget Manchester City går det tyngre. I lördags fick Andreas Isaksson äntligen förtroendet i ligan. @08 Bildbyline:Arkivbild: ScanpixFoto: 

- Det var likadant förra året när jag kom hit och blev skadad direkt. Fick sitta på bänken två tre månader, sedan fick jag spela. Det gäller bara att tro på sig själv och köra på så får man hoppas att chansen kommer, säger Isaksson, 26, som slagit sig ner i en soffa på träningsanläggningen Carrington till TA.

Den före detta TFF-målvakten fick - något överraskande - chansen i den senaste ligamatchen. Detta trots att den engelske U21-landslagsmålvakten Joe Hart höll nollan och storspelade mot Portsmouth i omgången innan.

Annons

- Vi hade beslutat att ge Isaksson chansen innan den matchen, förklarar Citys assisterande manager Hasse Backe.

Att Isaksson trots sin ringa ålder varit skadad flera gånger är inget som oroar honom.

- I och med att det har varit olika grejer är det ingen större fara. Det hade varit värre om det var samma skada som kom tillbaka. Förra året var det ledbandet som fick sig en smäll och höll mig borta i två månader, i år var det tummen jag fick en fraktur på.

Trots att landslagsmålvakten varit skadefri en tid har han inte lyckats göra platsen som förstemålvakt i klubblaget till sin. Men till skillnad från stora delar av Sveriges fotbollsintresserade befolkning är Isaksson inte överraskad.

- Det var tuff konkurrens redan förra året och så även i år. Det är hårt om platserna utomlands, det gäller att köra på, konstaterar han.

"Isak" möter upp för intervju mellan två träningspass, på förmiddagen tränade hela truppen och på eftermiddagen ska målvakterna köra själva.

- Vi målvakter ska ut igen nu när de andra har stuckit hem. Vi brukar köra ett pass extra på eftermiddagen om vi har tid. Vi behöver lite extra träning, säger han och skrattar.

Andreas Isaksson har vid 26 års ålder gott om erfarenhet av hur målvaktsträning går till i flera stora ligor.

- I Italien och Frankrike var det väldigt mycket teknikträning, här är det mer anpassat till spelet.

Han förklarar att teknikträningen i Juventus och Rennes innebar att målvakterna nötte vissa moment. I Manchester City är träningen mera matchlik, man kör mycket inlägg och fler övningar med övriga laget.

Annons

Första året i Manchester var Isaksson ensam svensk i laget. Sedan i somras är läget annorlunda. Sven-Göran Eriksson, Hasse Backe och Tord Grip finns numera i organisationen.

- Det är bättre stämning i år, men det beror ju också på att det har gått så bra som det har gjort.

Om Andreas Isaksson lyckas behålla platsen mellan Citys stolpar är han given i Lars Lagerbäcks landslag när EM-slutspelet kör igång i Österrike/Schweiz till sommaren. "Isak" ser fram emot turneringen.

- Det var jävligt skönt att vi tog oss dit, EM och VM är det största man kan vara med om. Jag har inte spelat Champions League men EM och VM känns större med allt runtomkring och att man spelar för sitt land.

Om chanserna till svenska framgångar säger han:

- Jag tycker vi har ett minst lika bra lag nu som 2006. Det gäller bara att vi har lite flyt och att alla är i form så kan vi gå långt. Längre än vi gjorde i VM.

Fast han är mitt uppe i säsongen i en av världens bästa ligor berättar 26-åringen att han följer svensk klubbfotboll - och då främst sina gamla föreningar.

- Jag var ju i Trelleborg från att jag var elva år så det är framförallt dem och Djurgården som jag följer. Jag kollar resultat och någon match på tv då och då. Jag tycker väl att jag har hyfsad koll, säger Andreas Isaksson innan plikten kallar för dagens andra träningspass.

Isaksson är given i Sveriges bur, och på god väg att återerövra tröja nummer ett i Manchester City.

Patrik Lagerkvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons